Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmoćnije članice zemlje EU-a protiv Vuka

Nekima Jeremić nije po volji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidatura Vuka Jeremića nije naišla na odobravanje nekih najmoćnijig članica EU-a.

Kandidatura predstavnika Srbije za mjesto predsjedavajućeg Opće skupštine UN, aktualnog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, nije naišla na odobravanje nekih od najmoćnijih članica Europske unije (EU), piše u petak beogradski dnevnik 'Danas'.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Pozivajući se na više neimenovanih zapadnih diplomatskih izvora, taj list piše kako se među zemljama EU koje izražavaju suzdržanost prema kandidaturi Srbije u UN nalaze Francuska i Njemačka. Zemlje koje ne odobravaju Jeremićevu kandidaturu smatraju da Beograd tim potezom ponovo skreće fokus sa svojih europskih prioriteta i troši energiju na, kako vjeruju, drugorazredna pitanja, navodi 'Danas'.

Službeno, Beograd je potkraj siječnja podnio Jeremićevu kandidaturu za mjesto predsjednika Opće skupštine UN, a Jeremiću je navodno zasad jedina protukandidatkinja litavska veleposlanica pri UN-u Dalia Leinarte.

O tome će se odlučivati potkraj svibnja i početkom lipnja, a jednogodišnji mandat novog predsjednika Opće skupštine počinje u rujnu, godišnjim plenarnim zasjedanjem Opće skupštine UN u New Yorku.

Izborni proces može biti obavljen ili tako što će se aklamacijom unutar skupine zemalja istočne Europe postići dogovor o jednom imenu ili će, ako se to ne dogodi i bude više kandidata, o predsjedniku glasovanjem odlučiti sve 193 članice Opće skupštine. (HINA)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene