Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlament odbio

Nedovoljno glasova za smjenu slovenske ministrice Kresal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa samo dva glasa razlike, ministrica Kresal izbjegla je smjenu zbog navodnog utjecaja na policijske istrage.

Slovenski parlament je u srijedu kasno navečer odbio interpelaciju protiv ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, predsjednice Liberalnih demokrata (LDS), jedne od stranaka u koaliciji lijevog centra premijera Boruta Pahora. Smjenjivanje ministrice zbog njenog navodnog utjecanja na neke policijske istrage tražila je oporba, ali je nakon maratonske rasprave u parlamentu za njen odlazak s tog mjesta glasovalo 38 zastupnika, a 40 ih je bilo protiv.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Volodimir Zelenski Traži pozitivan stav Dok kruže glasine o Zalužnijevoj smjeni, Zelenski objavio: "Planiram veći zahvat od smjene samo jedne osobe"

Za izglasavanje interpelacije bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika, dakle 46 glasova. Braneći ministricu u parlamentu od optužbi oporbe da je privatne veze i interese u nekim slučajevima pretpostavila interesima države, Pahor je rekao da ministrici vjeruje i da su prigovori iz interpelacije na njen račun neopravdani. Pahor je zanijekao tvrdnje oporbenih zastupnika da ministrica u vladi zastupa interese bogate zatvorene političke elite i da je njegova vlada potpala pod klijentelističke utjecaje. Slovenski premijer je rekao da njegova vlada nikome ništa nije dužna i da djeluje suvereno i potpuno autonomno.

>> Slovenski parlament raspravlja o povjerenju 'brzoj' ministrici

Rasprava o navodnim nepravilnostima u radu ministarstva unutarnjih poslova i ministrice osobno, koju je u maratonskoj raspravi pred glasovanje inicirala oporba, vodila se uglavnom na navodno zataškavanje afere oko useljavanja novog odjela policije za istraživanje gospodarskog kriminala u zgradu uzetu u najam čiji je vlasnik poduzetnik kojega ministrica unutarnjih poslova osobno poznaje. Ona je negirala da je u spomenutom slučaju ugovor o najmu sklopljen zbog osobnog poznanstva, ustvrdivši da je zgrada za taj odjel policije unajmljena putem javnog natječaja na kojemu je izabrana ekonomski najpovoljnija ponuda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene