Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poratne likvidacije važna su tema s kojom se Slovenija mora suočiti, ali se tom temom ne smije politički manipulirati, upozorio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Danilo Tuerk, osvrćući se na kritike u svom odnosu prema otkriću velikog broja žrtava otkrivenih u napuštenom rudniku ugljena kod sela Hude Jame blizu Laškoga.


'To je važna tema, ali je nedopustiva svaka manipulacija i politiziranje tog slučaja kao i drugih pitanja iz naše prošlosti', naveo je u utorak u izjavi za javnost Tuerk nakon što su se pojavile kritike da je bez ikakva pijeteta poratne masakre nazvao 'drugorazrednom temom'.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi sve bliže starom normalnom: Od vikenda moguća veća okupljanja, dulje rade i kafići Granični prijelaz, ilustracija Susjedi pojačavaju patrole na granici s Hrvatskom, u pomoć im stižu i policajci iz europskih zemalja

Na tvrdnju eurozastupnika i bivšeg premijera Alojza Peterlea, koji je s više članova svoje stranke u nedjelju posjetio stratište i zapalio svijeće u spomen žrtvama u Barbarinu rovu, koji krije možda i više od tisuću ubijenih, te izrazio čuđenje da isto do sada nije učinio predsjednik države u ime svih građana i poklonio se žrtvama, Tuerk je istog dana prilikom posjeta susjednom Trbovlju rekao da se radi o političkoj manipulaciji i da to smatra "drugorazrednom temom".

>> Tuerk zbog izjave da je grobnica drugorazredna tema pozvan na ostavku

Neke su stranke kao Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše i Peterleova stranka Nova Slovenija (NSI) već izrazile ogorčenost takvim izborom riječi, a Slovenska pučka stranka (SLS) navela je u ponedjeljak u izjavi za javnost da je Tuerkovim istupom uznemirena i da bi se on građanima koji su šokirani novim otkrićem masovne grobnice trebao ispričati, a u suprotnom 'dati ostavku'.

Policijska uprava Celje u ponedjeljak je objavila da će vjerojatno ovaj tjedan započeti sudsko-medicinska ispitivanja posmrtnih ostataka žrtava u rudarskoj jami. Na mjestu poratnih likvidacija blizu Laškoga danas su pijetet prema umrlima izrazili potpredsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Sa slovenske strane u Hudoj Jami je istodobno boravilo i slovensko vladino izaslanstvo koje je vodila državna tajnica u ministarstvu obitelji i socijalne skrbi Anja Kopač Mrak.