Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poratne likvidacije važna su tema s kojom se Slovenija mora suočiti, ali se tom temom ne smije politički manipulirati, upozorio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Danilo Tuerk, osvrćući se na kritike u svom odnosu prema otkriću velikog broja žrtava otkrivenih u napuštenom rudniku ugljena kod sela Hude Jame blizu Laškoga.


'To je važna tema, ali je nedopustiva svaka manipulacija i politiziranje tog slučaja kao i drugih pitanja iz naše prošlosti', naveo je u utorak u izjavi za javnost Tuerk nakon što su se pojavile kritike da je bez ikakva pijeteta poratne masakre nazvao 'drugorazrednom temom'.

Vezani članci Epidemija mišje groznice Slovenija se bori protiv još jedne epidemije: Neki oboljeli zbog temperature mislili da imaju koronu Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus

Na tvrdnju eurozastupnika i bivšeg premijera Alojza Peterlea, koji je s više članova svoje stranke u nedjelju posjetio stratište i zapalio svijeće u spomen žrtvama u Barbarinu rovu, koji krije možda i više od tisuću ubijenih, te izrazio čuđenje da isto do sada nije učinio predsjednik države u ime svih građana i poklonio se žrtvama, Tuerk je istog dana prilikom posjeta susjednom Trbovlju rekao da se radi o političkoj manipulaciji i da to smatra "drugorazrednom temom".

>> Tuerk zbog izjave da je grobnica drugorazredna tema pozvan na ostavku

Neke su stranke kao Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše i Peterleova stranka Nova Slovenija (NSI) već izrazile ogorčenost takvim izborom riječi, a Slovenska pučka stranka (SLS) navela je u ponedjeljak u izjavi za javnost da je Tuerkovim istupom uznemirena i da bi se on građanima koji su šokirani novim otkrićem masovne grobnice trebao ispričati, a u suprotnom 'dati ostavku'.

Policijska uprava Celje u ponedjeljak je objavila da će vjerojatno ovaj tjedan započeti sudsko-medicinska ispitivanja posmrtnih ostataka žrtava u rudarskoj jami. Na mjestu poratnih likvidacija blizu Laškoga danas su pijetet prema umrlima izrazili potpredsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Sa slovenske strane u Hudoj Jami je istodobno boravilo i slovensko vladino izaslanstvo koje je vodila državna tajnica u ministarstvu obitelji i socijalne skrbi Anja Kopač Mrak.