Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvrđen identitet

Nećak Saddama Husseina uhvaćen u Austriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nećag bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina, pogubljenog 2006., uhvaćen je na kolodvoru u Traiskirchenu u Donjoj Austriji, nakon čega je zatražio azil, potvrdila je u petak austrijska policija.

'Identitet je nedvojbeno utvrđen', rekao je glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Karl-Heinz Grundboeck austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Bashar N., 42-godišnji nećak Saddama Husseina, tražen je u Iraku od 2006. i godinama se nije znalo gdje je, a austrijska je policija usporedila otiske prstiju s podatcima iz iračke tjeralice i utvrdila da je riječ o traženoj osobi. Uhićeni je odmah zatražio azil u Austriji.

>> Pogledajte što bi ovi diktatori radili u nekom drugom, paralelnom svijetu

Bashara N. austrijska je policija zaustavila tijekom rutinske kontrole i ustanovila da nema osobne dokumente. Policiji je rekao da je stigao zrakoplovom iz Istanbula uz pomoć posrednika koji su mu uzeli putovnicu.

Autrijske vlasti sada najprije moraju utvrditi nadležnost glede postupka za azil. Ukoliko je Bashar N. zaista stigao iz Istanbula zrakoplovom kako tvrdi, u tom slučaju je Austrija nadležna za dodjelu azila. Ako je međutim došao kopnenim putem, Austrija ga je dužna vratiti u zemlju iz koje je ušao u Austriju.

>> Sadamov ministar Tarik Aziz bit će likvidiran iduće godine

Austrijski su mediji javili da je Bashar N. smješten na tajnom mjestu, zbog opasnosti da ga prepoznaju njegovi sunarodnjaci i da mu se osvete zbog nevolja pod Saddamovim režimom.

Mediji su također javili da je Bashar N. jedan od trojice Iračana koje je policija kontrolirala na kolodvoru u Traiskirchenu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene