Obavijesti Video Pretražite Navigacija
120.000 izbjeglica

NE ŽELE SUDJELOVATI Rasprava u EU o raspodjeli 'mađarske kvote'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska ne želi sudjelovati u tom programu ističući da ona nije zemlja članica na prvoj crti.

Mađarska ne želi sudjelovati u mehanizmu za raspodjelu 120.000 izbjeglica i stoga zemlje članice razgovaraju o različitim modelima za raspodjelu 54.000 izbjeglica koji su trebali biti preseljeni iz te zemlje, doznaje se u ponedjeljak od luksemburškog predsjedništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeto među državama Mađari: 'Milanovićeve izjave posljedica su njegove zabrinutosti ishodom izbora' Slika nije dostupna Ante Kotromanović U Opatovac i dalje pristižu izbjeglice u velikom broju

Europska komisija je ranije ovoga mjeseca predložila raspodjelu po zemljama članicama 120.000 izbjeglica s teritorija Grčke, Italije i Mađarske. Prema tom prijedlogu u sljedeće dvije godine trebalo bi rasporediti 15.600 ljudi s teritorija Italije, 50.400 iz Grčke i 54.000 iz Mađarske.

MINISTAR OSTOJIĆ POSTAO HIT 'Salaam alaykum! Hello, my name iz Ranko'

Mađarska ne želi sudjelovati u tom programu ističući da ona nije zemlja članica na prvoj crti, to jest ona u koju izbjeglice ulaze prvi put na teritorij EU-a.

Sada predstavnici zemalja članica razgovaraju o dvije opcije, a konačnu odluku trebali bi donijeti ministri unutarnjih poslova, koji će se u utorak sastati na izvanrednom sastanku.

Mladi Sirijac tvrdi: Bojim se da među izbjeglicama ima pripadnika ISIS-a

Jedna od opcija je da se mađarska kvota dodijeli Italiji i Grčkoj, a druga je da se nađe fleksibilna formulacija, koja bi omogućila da se u taj program može uključiti bilo koja zemlja koja to zatraži i koja ispunjava uvjete, to jest da na svom teritoriju ima toliki broj izbjeglica da se ne može s njim nositi.

Neslužbeno se spominje da bi mogućnost premještanja izbjeglica sa svoga teritorija mogle pored Italije i Grčke tražiti i Hrvatska, Slovenija, Austrija i Njemačka.

Pred ministrima unutarnjih poslova niz je otvorenih pitanja, a jedno od njih je i kompenzacijski mehanizam. Riječ je o tome što napraviti s državama koje ne žele primiti određene kvote izbjeglica.

Komisija je u svom prijedlogu spominjala solidarnu klauzulu prema kojoj bi te zemlje uplaćivale u europski proračun 0,002 posto svoga BDP-a. Spominje se i mogućnost da država koja ne želi primiti izbjeglice za svakog od predviđene kvote plati 6.500 eura.

Istočne članice EU-a protiv izbjegličkih kvota

Istočne članice EU-a čvrsto su pri odluci da odbiju fiksne kvote za primanje izbjeglica koje stižu u Europu, rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka u ponedjeljak u Pragu.

"Predviđam da ćemo potvrditi zajedničko stajalište da odbijamo izbjegličke kvote", rekao je Sobotka novinskoj agenciji ČTK uoči sastanka ministara vanjskih poslova Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke.

Bregana opet otvorena; Orban želi angažirati vojsku: 'Ugrožena je Europa... Pregazit će nas!'

Češki predsjednik je kazao da Europska komisija nije uspjela sagledati implikacije te ideje, koju je na početku posebno potaknula Njemačka, da 120.000 migranata koji već jesu na prostoru EU-a, bude smješteno u zemljama članicama.

Poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna odbio je svaki automatski odgovor na krizu.

"Tražimo formulu koja bi značila da možemo pokazati solidarnost, ali koja bi odražavala i naše kapacitete", rekao je.

On je pozvao da se južne granice EU-a osiguraju zbog budućih valova izbjeglica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene