Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izrazili su nakon sastanka u Mostaru blagi optimizam uoči drugog kruga razgovora s visokim dužnosnicima EU-a i SAD-a u Butmiru, ističući da je u tome poželjna uloga Zagreba i Beograda, no da dogovor moraju postići domaći politički čelnici.


'Iskreno podržavam inicijativu da hrvatski političari iz BiH razgovaraju u Zagrebu. No, uz dužno uvažavanje Zagreba i Beograda, stvari će se ipak dogovarati u BiH. Mi se moramo dogovoriti i ovdje pronaći rješenje', rekao je Čović na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a BiH.

Vezani članci Slika nije dostupna Dragan Čović protiv 'Daytona 2' Slika nije dostupna Jandroković: Hrvatsko-slovenski sporazum primjer je za regiju

Objasnio je kako je na sastanku trebao sudjelovati s premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor u Zagrebu, ali zbog sastanka sa SDA-om nije mogao.

Čović je objasnio kako očekuje da se na sastanku sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom, koji će se sljedeći tjedan održati u vojnoj bazi NATO-a Butmir kod Sarajeva, postigne dogovor o načelima vođenja ustavnih promjena i stvaranju uvjeta potrebnih za približavanje Europskoj uniji i NATO-u.

Čelnik najsnažnije bošnjačke stranke Sulejman Tihić ocijenio je da bi se u slučaju propasti butmirskog procesa stanje u BiH moglo radikalizirati.

'Smatram da Butmir mora uspjeti. Međunarodna zajednica ne može sa strane gledati kako se dogovaramo. Ma gdje bude pomoći sa strane, moguće je postići dogovor. U suprotnom stvari bi mogle krenuti nizbrdo u smjeru radikaliziranja stanja', rekao je Tihić.

Čelnici dviju stranaka Čović i Tihić priznali su nakon dvosatnog sastanka kako su odnosi dviju stranaka u izvršnoj vlasti zahladnjeli te su naložili trima stručnim timovima da raščiste nesporazume kako bi se ponovno uspostavilo povjerenje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju