Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će ministri obrane zemalja članica saveza na dvodnevnom sastanku razmotriti planove za veću NATO-vu nazočnost na istočnim granicama saveza te razgovarati o ruskim vojnim aktivnostima duž granica NATO-a.


Hrvatsku na sastanku predstavlja potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Novi posao bivše predsjednice? "Priča se da ste najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a" Premijer Plenković sastao se s glavnim tajnikom NATO-a - 3 Glavni tajnik NATO-a kod premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića: ''Nema vojnog rješenja za krizu na granici''

Stoltenberg je zabrinut zbog pojačanih ruskih vojnih aktivnosti na istočnim granicama saveza, ali i ruskim vojnim aktivnostima u Siriji. Ocijenio je da je slanje flote ruskih ratnih brodova u istočno Sredozemlje, predvođene nosačem zrakoplova, "platforma za napad u regiji Alepa".

Ministri će se fokusirati na širenje stabilnosti i izvan granica saveza te moguću pomorsku ulogu NATO-a u središnjem Mediteranu, rekao je.

Stoltenberg je u utorak najavio jačanje snaga u Poljskoj i baltičkim državama, a te snage bile bi pod zapovjedništvom SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Kanade. Kako se neslužbeno doznaje Hrvatska namjerava u okviru NATO-ovog plana jačanja snaga poslati oko 150 vojnika pod njemačko zapovjedništvo u Litvu.  (Hina)