Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO je odgovorio na upozorenja Rusije glede želje Ukrajine da se pridruži Savezu.


NATO je priopćio u petak da nijedna treća zemlja ne može uložiti veto na njegovu politiku proširenja, odgovarajući tako na upozorenja Rusije glede želje Ukrajine da se pridruži Savezu, i odobrio je nove korake za približavanje Gruzije članstvu u Savezu.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatsku vojsku će se ulagati puno više, a raste i godišnja članarina za NATO - plaćat ćemo više od 31 milijun kuna Hrvatska vojska, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Hrvatska će do 2024. godine izdvajati 9,4 milijarde kuna za obranu i time ispuniti obveze prema NATO savezu

'Nijedna treća zemlja nema pravo veta na proširenje NATO-a', rekao je glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen drugog dana summita NATO-a.

'Vrata NATO-a ostaju otvorena. Svaka zemlja bit će procjenjivana po svojim zaslugama', dodao je.

Usvojen plan jačanja obrane u istočnoj Europi

NATO je dogovorio paket mjera za jačanje obrambenih sposobnosti Gruzije i napredovanje njezinih priprema za pridruživanje, kazao je. Rusija i Gruzija vodile su kratki rat 2008. nakon što je NATO u načelu pristao da ona i Ukrajina jednoga dana postanu članicama.

Rasmussen je također rekao da je NATO spreman da na zahtjev pomogne Iraku u borbi protiv militanata Islamske države koji su zauzeli velike dijelove njegovog teritorija te da će surađivati u razmjeni informacija o stranim borcima koji se vraćaju s Bliskog istoka, što je mogući izvor terorizma u zapadnim zemljama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook