Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod budnim okom

NATO prati kretanje iranskih ratnih brodova u Sredozemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO prati plovidbu dva iranska ratna broda koji su u utorak ušli u Sredozemno more, prvi put nakon više od 30 godina, izjavila je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.

'Pratimo sva događanja u regiji, a iranske ratne brodove motrimo s jednakom pažnjom kao i sve druge ratne brodove u tom području', kazala je Oana Lungescu čije riječi prenosi AFP. SAD je već dao do znanja da će 'pomno' pratiti rutu iranskog opskrbnog broda i jedne fregate koji su u Mediteran ušli u utorak kroz Suez. Iz iranskih se diplomatskih izvora doznaje da će se brodovi kratko zadržati u Siriji.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

>> Egipat: Iranski brodovi nisu prošli Sueski kanal

U međuvremenu je, kako javlja Reuters, Izrael izrazio zabrinutost zbog prisutnosti iranske ratne mornarice u Sredozemlju. Izraelski predsjednik Shimon Peres je kazao da slanje dvaju iranskih brodova predstavlja upozorenje Europi o riziku koji Teheran predstavlja glede širenja nuklearnog oružja.

'Jeftina iranska provokacija'

'Ovo je jeftina iranska provokacija. Prolazak tih brodova ne predstavlja samo po sebi prijetnju regiji, ali prava prijetnja, jasna kao dan, upućena je Europi i cijelom svijetu', kazao je Peres tijekom posjeta Španjolskoj. Ponovno je poručio da 'Iran razvija nuklearno oružje'.

'I kada nuklearno oružje padne u ruke terorističkih skupina ili iranskih satelita, europske prijestolnice bit će egzistencijalno ugrožene', istaknuo je Peres. Dozvola prolaska iranskim brodovima kroz Suez bila je teška odluka za egipatsku privremenu vladu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene