Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članice NATO-a trebale bi se dogovoriti na sastanku na vrhu ove godine da uspostave raketne obrambene sustave protiv država kao što je Iran i iskoristiti svaku priliku za suradnju o tom pitanju s Rusijom, navodi se u unaprijed pripremljenom govoru glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena za konferenciju u Bruxellesu.


Raketni obrambeni sustav NATO-a trebao bi pokazati kolektivnu volju za obranom protiv rastuće prijetnje, kaže Rasmussen. ‘Do sljedećeg summita NATO-a u studenome trebamo imati odluku o tome da je raketna obrana za naše stanovništvo i teritorije misija Saveza’, navodi se u Rasmussenovu govoru koji je NATO unaprijed učinio dostupnim. Rasmussen opetovano izriče svoju želju za suradnjom s Rusijom i kaže da je potrebna odluka Moskve u kojoj će se na raketnu obranu gledati kao na priliku, a ne prijetnju.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Hrvatska vojska, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Hrvatska će do 2024. godine izdvajati 9,4 milijarde kuna za obranu i time ispuniti obveze prema NATO savezu

Sadašnji trendovi pokazuju ‘stvarnu i rastuću’ prijetnju oružja masovnog uništenja, a više od 30 zemalja posjeduje ili razvija rakete sve većeg dometa. ‘U mnogim slučajevima te bi rakete mogle predstavljati prijetnju za naše stanovništvo i teritorije’, ističe glavni tajnik. Ako Teheran završi razvoj raketa srednjeg dometa i interkontinentalnih raketa tada će ‘cijela Europa, kao i cijela Rusija biti u dometu’, upozorava Rasmussen u svom govoru koji će održati u subotu. (Hina)