Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povećanje broja stranih vojnika u Afganistanu omogućit će NATO-u da počne postupan prijenos sigurnosnih obveza na afganistanske snage, a dogodine bi tim prijenosom bilo obuhvaćeno 10-15 područja, objavio je u srijedu NATO.


Američki predsjednik Barack Obama objavio je plan da pošalje još trideset tisuća vojnika u Afganistan, a glavni tajnik ANTO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je kako očekuje da druge zemlje koje daju vojnike u afganistansku misiju daju barem pet tisuća dodatnih vojnika, a možda i koju tisuću više. Obamin plan predviđa da se američke snage u 2011. smanje usporedo s afganistanskim preuzimanjem dužnosti, ali Rasmussen je naglasio da nije riječ o izlaznoj strategiji nego o postupnom prijenosu ovlasti na Afganistance.

'Na temelju onoga što mi sada znamo o stanju sigurnosti u raznim dijelovima Afganistana, smatram da je realno da u idućoj godini ostvarimo prijenos odgovornosti na Afganistance u 10 do 15 područja', rekao je. No, taj prijenos može se ostvariti samo uz određene uvjete. 'Nećemo otići dok ne budemo sigurni da su afganistanske snage sigurnosti mogu preuzeti odgovornost u tom određenom području', objasnio je. Afganistan ima 34 pokrajine i nekoliko stotina oblasti. NATO planira znatno intenzivirati školovanje afganistanske vojske i policije kako bi mogli preuzeti dužnost, ali očekuje se da će taj proces trajati godinama.

Vezani članci Američka vojska, ilustracija Amerika povlači svoje trupe iz Afganistana? Biden uskoro najavljuje rok do kojeg će povući svoje snage Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović na Plesu je dočekao hrvatske vojnike koji su se vratili iz Afganistana - 4 Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana, Milanović poručio: "Ovo je bila jako opasna misija i neće se skoro ponoviti"

Američki i NATO-ov zapovjednik general Stanley McChrystal preporučio je da se afganistanske snage udvostruče i povećaju na 400 tisuća pripadnika, a službeno se predviđa da će to trajati najmanje do 2013. Prema NATO izvorima, zasad su četiri zemlje ponudile povećanje broja vojnika u Afganistanu: Britanija (500), Gruzija (900), Poljska (600) i Slovačka (250). (Hina)