Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Nastavljeno 'suđenje stoljeća'

Odbacio svjedočenje supruge koja je osuđena zbog ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bo Xilai, nekad jedna od velikih nada kineske politike, danas je ponovno bio na sudu. Tereti ga se za mito, korupciju i zloporabu ovlasti, a protiv njega je svjedočila i vlastita supruga. Državni su ga mediji prozvali 'arogantnim lašcem'.

Nastavljeno je suđenje jednom od nekad najmoćnijih kineskih političara Bou Xilaiju zbog primanja mita, korupcije i zloporabe ovlasti. Smatra se da većeg političkog procesa u Kini nije bilo od pada 'četveročlane bande' 70-ih godina prošloga stoljeća.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Vjeko Luetić, doktor korupcije - 1 U pritvoru je Policijski doktor za mito uhićen zbog - primanja mita: "Porekao je počinjenje kaznenog djela"

Na današnjem je ročištu prikazano svjedočenje njegove supruge Gu Kailai u kojem ona potvrđuje neke navode iz optužnice. Bo je odbacio njezino svjedočenje, tvrdeći da je bila prisiljena na davanje izjave te da je mentalno nestabilna.

>> Počinje suđenje Bo Xilaiju, bivšem čelniku kineske Komunističke partije

Ona je prošle godine osuđena na uvjetnu smrtnu kaznu zbog ubojstva poslovnog partnera.

Premda je isprva najavljeno da suđenje Bou neće trajati dulje od dva dana, najavljeno je da će se ono ipak produljiti - sljedeće se ročište očekuje u subotu, dok bi presdua trebala stići početkom rujna.

Državni mediji: Bo je arogantni lažac

Inače, kineski državni mediji prozvali su u petak Boa arogantnim lašcem zbog drskog načina iznošenja obrane na suđenju.

Bivši partijski šef pokrajine Chongqing u četvrtak je rekao da su optužbe za mito namještene i da ih je na ispitivanju priznao pod psihološkim pritiskom. Svjedoka koji je iznio dokaze protiv njega nazvao je 'bijesnim psom', a za pisani iskaz supruge Gu Kailai rekao je da je 'smiješan'.

Boov odnos prema svjedocima je 'izrazito arogantan', piše list Guangming pod kontrolom Komunističke partije, ocjenjujući njegovo držanje 'zapovjedničkim i prijetvornim'. 'Ranije je Bo Xilai lagao kako bi ostvario svoje pohlepne snove, a danas na sudu i dalje niječe optužbe koje je priznao. Jednom lažac, uvijek lažac', navodi list.

Bo je optužen za ilegalno primanje 27 milijuna juana (oko 25 milijuna kuna), korupciju i zlouporabu ovlasti i očekuje se da će gotovo sigurno biti proglašen krivim. Njegov rječnik ukazuje da na sudu namjerava osporavati optužnicu, a zasad nije poznato je li negirao krivnju i po ostalim točkama. Priznanje krivnje gotovo bi sigurno značilo da je postigao nagodbu u zamjenu za manju kaznu. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene