Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestali Boeing

Novozelandski patrolni avion uočio nove predmete na području nove potrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Operacija potrage za olupinom Boeinga 777 Malaysia Airlinesa premještena je za približno 1100 kilometara sjeveroistočno od mjesta koje su dosad nadlijetali avioni, nakon "novog vjerodostojnog traga", objavila je u petak Australija.

Patrolni zrakoplov novozelandskog zrakoplovstva tipa P-3 uočio je nove objekte na potručju potrage za nestalim Boeingom 777, izvjestile su australske vlasti, a prenosi CNN. Zrakoplov se vraća prema Perthu gdje će prosljediti snimljene fotografije australskim vlastima na pručavanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crna obljetnica Misterij i godinu dana od nestanka: 'Bol obitelji ne može se opisati, još teže podnijeti' Slika nije dostupna Istraga upućuje na otmicu ili sabotažu Potraga za nestalim MH370: Netko je pogasio ključnu opremu?!

"Nove informacije kojima raspolažemo temelje se na stalnoj analizi podataka s radara između Južnog kineskog mora i Molučkog tjesnaca prije nego je izgubljen radarski kontakt" s letjelicom, objavila je Australska agencija za pomorsku sigurnost (AMSA) koja koordinira potragu.

Potraga za nestalim zrakoplovom: Tajlandski satelit snimio 300 objekata u oceanu!

Te informacije "ukazuju na činjenicu da je avion letio brže nego što je procijenjeno što uključuje veću potrošnju goriva i smanjenje moguće razdaljine koju je avion prešao prema jugu u Indijskom oceanu", dodala je ona.

Analize podataka s radara dala je međunarodna istražiteljska ekipa oformljena u Maleziji. Po AMSA-i, "radi se o najvjerodostojnijem tragu za moguće lokaliziranje krhotina". Nova zona potrage proteže se na 319.000 četvornih km, oko 1850 km zapadno od Pertha.

Potraga za ostacima zrakoplova Malaysia Airlinesa, obustavljena u četvrtak zbog lošega vremena, ponovno je pokrenuta u petak u južnom dijelu Indijskog oceana gdje se nalaze njegovi mogući ostaci.

Oluje i vjetrovi u četvrtak su zadržali na tlu austrijske, kineske, japanske i američke avione koji su sudjelovali u potrazi dok je pet brodova moralo napustiti zonu u kojoj se traže ostaci.

Australska agencija za pomorsku sigurnost objavila je da je potraga nastavljena, a u međuvremenu japanski, tajlandski i francuski sateliti otkrili su plutajuće objekte koji bi mogli biti ostaci zrakoplova.

Ministar: Dobili smo satelitske snimke iz Japana i Tajlanda

I u petak je malezijska vlada održala konferenciju za medije kako bi javnost obavijestili o najnovijim informacijama vezanim za nestali let MH370. Uoči pressice, članovi obitelji putnika nestalog zrakopova rekli su kako su stalne promjene u potrazi srceparajuće.

Ministar prometa rekao je kako je potraga redefinirana, kao i da timovi i dalje rade na sužavanju prostora za pretraživanje. Naglasio je da, dok timovi rade na potrazi, drugi primarni fokus je briga za obitelji nestalih.

Kako su mediji i ranije izvijestili, rekao je da je najnovija analiza podataka pokazala da je avion letio većom brzinom nego se mislilo. Malezija je u četvrtak dobila satelitske snimke iz Japana i Tajlanda.

Iako je novo područje pretraživanja bliže kopnu, ono i dalje, prema riječima ministra, predstavlja izazov. Dodao je da razumije uzburkane emocije rodbine.

Nastavit će se i potraga za crnom kutijom, čak i kada prestane slati signale nakon 30 dana. Ministar je još jednom posjetio da je potraga za crnom kutijom leta Air France trajala dvije godine.

'U potrazi za crnom kutijom razmotrit ćemo sve moguće tehnologije', rekao je ministar Hishammuddin Hussein i dodao kako je fokus probati doći do krhotina zapaženih od strane satelita tako da sigurno mogu utvrditi pripadaju li one letu MH370.  (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene