Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika gospodarstva u padu

Nastavlja se kriza u Europi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lavina crnih vijesti zahvatila je europsko gospodarstvo. Prognoza britanskog gospodarskog rasta srezana je na nulu. Recesija u Italiji se produbila.

Očekuje se gospodarski pad i u Francuskoj. Posljedice krize osjeća i najsnažnije europsko gospodarstvo. Njemački izvoz, ali i uvoz su u padu.

Pročitajte i ovo Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 3 Rezultati Eurobarometra Što Hrvate najviše brine i postoje li nada u bolje sutra? "To je jedan miks osjećaja" Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović iz Bruxellesa Hrvatska prvi put ravnopravna na sastanku europodručja: "Panike za sada nema"

>> 'Jačanje Europske unije neće riješiti krizu eurozone'

Manje od tri mjeseca nakon što je predvidjela gospodarski rast od 0 cijelih 8% u ovoj godini, središnja banka Velike Britanije prisiljena je promijeniti prognozu. Sada tvrdi da će gospodarstvo stagnirati. Povećanja proizvodnje nema već dvije godine. Krivce Britanci traže s druge strane La Manchea.

'Plovimo podivljalim morem i olujni oblaci nastavljaju stizati iz eurozone', rekao je Mervyn King, guverner Središnje britanske banke.

Oblaci u eurozoni sve su tamniji. Predviđa se da će Francuska ponovno utonuti u recesiju. Drugi put u samo tri godine. Produbljuje se recesija u Italiji. Očekuje se da će se gospodarstvo ove godine smanjiti za 2,4 posto. Prema pisanju medija premijer Monti priprema rasprodaju obiteljskog srebra. Prodajom oko 350 dvoraca i palača u državnom vlasništvu planira s milijardu i pol eura smanjiti rupu u proračunu.

Čini se da je uzdrmana i Njemačka. Padaju izvoz i uvoz najsnažnijeg europskog gospodarstva. Lavina crnih vijesti zaustavila je dvotjedni rast europskih burzovnih indeksa. Sve više ulagača vidi samo jedno rješenje.

'Većina tržišta očekuje da Grčka mora izaći iz eurozone jednostavno zato što tako slabo gospodarstvo dugoročno ne može preživjeti uz snažnu valutu. Pitanje je kako i kada će Grci izaći iz eurozone. To će ujedno biti i rješenje dužničke krize', kazao je broker Oliver Roth.

A u Grčkoj se nastavlja štrajk bankara. Nezadovoljni su najavom privatizacije dviju banaka. Mnogi upozoravaju da alternative nema. 'Kultura se mora promijeniti. Država ne može biti poslodavac 30 posto Grka. Privatni sektor može zaposliti sve Grke. To moramo ostvariti', kazao je John Halikias, s atenskog Sveučilišta ekonomije i menadžmenta.

Usporedbe radi, plaću iz državnog proračuna prima i više od trećine zaposlenih u Hrvatskoj.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene