Billy Ray Irick (Foto: AFP)
Billy Ray Irick (Foto: AFP) Foto: Afp

Billy Ray Irick (59) pogubljen je u Nashvilleu, u američkoj državi Tennessee. Na smrtnu kaznu je osuđen zbog silovanja i ubojstva sedmogodišnje djevojčice koju je čuvao.


Billy Ray Irick osuđen je na smrtnu kaznu zbog silovanja i ubojstva sedmogodišnje djevojčice Paule Dyer koje je počinio još 1985. godine. Novinari prisutni na izvršenju smrtne kazne javili su da je u 7:26 sati ujutro podignuta zavjesa između svjedoka i prostorije u kojoj se izvršava pogubljenje. Nekoliko trenutaka kasnije, Irick je upitan ima li kakvu izjavu prije nego smrtonosna doza lijekova počne djelovati. Odgovorio je da nema ništa za reći, potom se predomislio i dodao: "Samo želim reći da mi je stvarno žao i to je to".

Vezani članci Ashton Kutcher (Foto: Getty Images) Slavnom glumcu brutalno je ubio bivšu curu, a sada je osuđen na smrt Istraga o smrti Jamala Khashoggija nastavlja se (AFP) Saudijsko tužiteljstvo traži smrtnu kaznu za petero osumnjičenih za ubojstvo Jamala Khashoggija

Minutu kasnije njegove su se oči zatvorile, a čulo se kako sve teže diše. U 7:34 počeo je kašljati i boriti se za zrak, a onda je sve stalo. Liječnik ga je pokušao dozvati, no Irick se više nije micao niti reagirao, a lice mu je postalo ljubičasto. U 7:48 liječnik je potvrdio smrt Billyja Ray Iricka.

Silovao i ubio sedmogodišnju djevojčicu koju je čuvao

Billy Ray Irick je na smrtnu kaznu bio osuđen zbog silovanja i ubojstva sedmogodišnje djevojčice koju je čuvao. On je prvi zatvorenik nad kojim je izvršena smrtna kazna u američkoj državi Tennessee od 2009. godine. Iako je Vrhovnom sudu slao žalbe moleći da mu se smrtna kazna preinači u doživotnu zatvorsku kaznu, sud je u četvrtak odobrio izvršavanje smrtne kazne.

Billy Ray Irick (Foto: AFP) Billy Ray Irick (Foto: AFP) Foto: Afp

Posljednjih godina u Tennesseeju je sve češća rasprava o lijekovima kojima se izvršavaju smrtne kazne i djelotvornosti sedativa koji se daje prilikom pogubljenja. Smatraju kako je sedativ Midazolam nedjelotvoran u trenucima kad gušenje gušenje i bol te da se zatvorenici u tim trenucima razbude no paralizirani su i ne mogu promatrače upozoriti na ono što se događa.

"U odbijanju Irickove žalbe za doživotnim zatvorom, država Tennessee je Iricku nametnula nekoliko minuta iznimne boli. Zakon dozvoljava izvršenje smrtne kazne unatoč zastrašujućim posljednjim minutama pogubljenog u kojima prestajemo biti civilizirani narod i postajemo barbari", kazala je odvjetnica Sonia Sotomayor.

Posljednji obrok bio mu je hamburger

Za svoj posljednji obrok Billy Ray Irick je odabrao burger, prženi luk i pepsi. Naziv restorana koji je pripremio posljednji obrok za silovatelja i ubojicu nije objavljen "zbog opreza", priopćeno je u zatvoru Riverbend Maximum Security Institution u Nashvilleu. Zatvorenici prije pogubljenja imaju pravo na posljednji obrok po odabiru uz ograničenje u cijeni do 20 dolara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju