Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posljednji trenutak

NASA za dlaku izbjegla katastrofu iznad Marsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inženjeri u NASA-i uočili su potencijalnu katastrofu u u posljednji trenutak te uspjeli spasiti ključnu svemirsku letjelicu u orbiti oko Marsa.

NASA-ina svemirska letjelica Maven izbjegla je "metak" u posljednji trenutak. Naime, letjelica je bila ušla u putanju Marsovog mjeseca Fobosa te joj je prijetio neposredan sudar s njim, no NASA-ini inženjeri uspjeli su uočiti prijetnju na vrijeme te uključiti potisnike Mavena i maknuti ga s puta Fobosu.

Pročitajte i ovo Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!" Sudar tramvaja i automobila u Zagrebu - 6 Manja šteta FOTO Nesreća u Zagrebu: Tramvaj naletio na automobil u zavoju

Da u NASA-i nisu uočili prijetnju na vrijeme, Maven bi unutar tjedan dana udario u Fobos po ulasku u njegovu orbitu. Ovako su aktiviranjem motora na letjelici uspjeli izbjeći najgore za svega dvije i pol minute.

Brzina Mavena povećana je za svega 0,4 metra u sekundi, no i ta mala korekcija bila je dovoljna da letjelica izbjegne sudar s Marsovim mjesecom, objavila je NASA u priopćenju.

Letjelica Maven već je tri godine u orbiti oko Crvenog planeta, a njezina misija jest proučavanje Marsove atmosfere.

NASA ima još dvije letjelice u orbiti oko Marsa, Mars Odyssey i Reconnaissance, no oni se nalaze u znatno nižoj orbiti oko Marsa, gdje im nikako ne prijeti sudar s Fobosom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene