Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarni zvukovi

'ČUJEŠ LI TI TO? TAJ HUK? WOOOOOO' NASA objavila zaboravljene snimke misije Apollo 10

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čudni zvukovi, ili svemirska muzika, kako su je astronauti nazvali, snimljena je dok je misija Apollo 10 bila u orbiti oko Mjeseca, odnosno s njegove daljnje strane, ili popularno nazvane tamne strane, koju se sa Zemlje nikad ne vidi.

NASA je u javnost pustila snimku iz modula Apolla 10, na kojoj se čuju vrlo neobični zvukovi, koje su američki astronauti okarakterizirali kao "Svemirsku glazbu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četvrti čovjek na Mjesecu: "Znam da vanzemaljci nisu bili na Zemlji, a evo i zašto..." Slika nije dostupna Krivac - Mjesec NIJE NEMOGUĆE Dan od 25 sati? Doznajte kada bi se to moglo dogoditi

Snimka je desetljećima kupila prašinu u NASA-inim arhivama, da bi je tek 2008. godine pronašli ponovno na policama i tijekom godina je prebacili iz oblika transkripta u audio format te je tek sad pustili u javnost.

Čudni zvukovi, ili svemirska muzika, kako su je astronauti nazvali, snimljena je dok je misija Apollo 10 bila u orbiti oko Mjeseca, odnosno s njegove daljnje strane, ili popularno nazvane tamne strane, koju se sa Zemlje nikad ne vidi.

Astronausti Eugene Cernan i John Young mogu se čuti kako raspravljaju o tim zvukovima na objavljenoj snimci, dok ti zvukovi traju.

"Čuješ li ti to? Taj huk? Wooooooo", govori astronaut Cernan a prenosi CNN. "To je stvarno uvrnuta neka glazba", dodaje.

U dokumentarcu "NASA's Unexplained Files", Science Channela, navodi se i da su atronauti misije Apollo 10 raspravljali i o tome trebaju li svojim nadređenima prijaviti da su čuli te zvukove, jer ih je bilo strah da bi to moglo ugroziti buduća svemirska letenja.

No, sam Cernan je u izjavi koju je prije par dana objavila NASA, više manje porekao tvrdnje u spomenutom dokumentarcu.

"Ne sjećam se da me taj incident toliko uzbudio da bi ga shvatio ozbiljno. To su vrlo vjerojatno bile samo radijske smetnje. Da smo pomislili da je riječ o bilo čemu drugom, obavijestili bismo o tome nadređene nakon leta. Nakon toga više nismo ni razmišljali o tome", rekao je Cernan.

Čudne zvukove o orbiti oko Mjeseca čuo je i Michael Collins, pilot Apolla 11 i prva osoba koja je obletjela Mjesec, pa tako i njegovu daljnju stranu, samostalno, dok su istovremeno njegovi kolege Neil Armstrong i Buzz Aldrin pravili malene korake za čovjeka, a velike za čovječanstvo na površini Mjeseca.

Collins je na te zvukove bio spreman i bio je upozoren da bi ih mogao čuti. "Da me nisu upozorili na to, bio bih prestravljen... srećom, radijski tehničari imaju spremno objašnjenje za to: bile su to smetnje između komunikacijskih uređaja lunarnog modula i zapovjednog modula", pojasnio je Collins.

Dakle, ništa od svemirske opere u režiji izvanzemaljaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene