Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan A i B

Napreduje put do rudara: Bušilice premašile dubinu od 300 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je spašavanje čileanskih rudara bilo prekinuto na šest dana, dvije bušilice u srijedu su premašile dubinu od 300 metara.

Bušilica T-130 koja kopa vertikalni tunel kako bi se izvukli rudari zatočeni od 5. kolovoza na dnu rudnika zlata i bakra San Jose na 700 metara dubine, nastavila je s radom nakon šest dana prekida, izjavio je inženjer Andre Sougarret, član spasilačke ekipe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život ispod zemlje Pogledajte dosad neviđene snimke čileanskih rudara Slika nije dostupna Traže 16,5 milijuna dolara Čile: Preživjeli rudari tuže državu zbog nemara

'Doprla je do 368 metara' dubine, naglasio je koordinator radova Rene Aguilar na konferenciji za tisak. 'Dobro je radila od početka operacija. Prodire bez problema', izjavio je on.

T-130 zaustavljen je prošlog četvrtka jer je puknuo dio glave bušilice te je ostala zaglavljena u rupi. Nakon nekoliko radnih dana, inženjeri su uspjeli izvući potrgane dijelove u utorak.

Stroj Strata 950 australske proizvodnje počeo je bušiti prvi tunel u okviru 'plana A'. Vlasti su potom dale zeleno svjetlo zamjenskom planu nazvanom 'plan B' u slučaju da prvi propadne i ta se druga opcija čini bržom.

>> FOTO: Ovom kapsulom spašavat će se čileanski rudari

Strata 950 'dosegla je jutros 308 metara dubine. Prodrla je 25 metara u zadnja 24 sata', objasnio je Aguilar. 'Bušilica će proći preventivno održavanje na 380 metara dubine, promijenit ćemo neke dijelove. To bi trebali obaviti tijekom vikenda, a bušenje će se nastaviti početkom tjedna, najkasnije u utorak', dodao je.

U ponedjeljak bi trebao početi i plan C koji uključuje bušilicu koja se inače upotrebljava za naftne bušotine. (Hina/ A.E.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene