Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Napolitano rješava krizu talijanske Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Italije Giorgio Napolitano provodi danas u razmišljanju o rješenju krize vlade nastale ostavkom predsjednika vlade lijevog centra Romana Prodija nakon što je imao prve susrete s predstavnicima manjih parlamentarnih stranaka.

Napolitano je izjavio kako je teško za sada davati bilo kakvu ocjenu o konzultacijama koje će nastaviti u ponedjeljak kada će primiti predstavnike srednje velikih stranaka, dok će se u utorak susresti s predstavnicima dvije najveće, Naprijed Italijo Silvija Berlusconija i Demokratske stranke Waltera Veltronija.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Slika nije dostupna Italija: Marini vratio mandat Napolitanu

Možda bi u srijedu Napolitano mogao dati nekome mandat za traganje za mogućom parlamentarnom većinom ili stvaranjem neke prijelazne vlade koja bi zajamčila stvaranje novog izbornog zakona s kojim bi se na izborima dobila čvrsta većina i stabilna vlada.

Jedan od čelnika u Demokratskoj stranci, ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema zatražio je od čelnika desnog centra Silvija Berlusconija stvaranje "vlade za spas zemlje". 

Berlusconi je takav poziv odbio i potvrdio kako će od šefa države zatražiti prijevremene izbore, te je već najavio program svoje vlade u slučaju pobjede. 

Berlusconi će, kako je rekao, odmah ukinuti poreze na stanove, donijeti zakone o većoj sigurnosti i druge za poticanje ekonomskog rasta.

Nije isključeno ni stvaranje velike koalicije kakva postoji u
Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj, ali nakon eventualnih prijevremenih izbora.

U međuvremenu Romano Prodi je najavio kako više nema namjeru kandidirati se za premijera, pošto je u Parlamentu srušen njegov program, te kako će se posvetiti ulozi djeda s unukom Chiarom.

U ime Vatikana je državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone izjavio kako želi rješenje krize talijanske vlade sa "sporazumom za opće dobro". 

Predsjednik talijanske biskupske konferencije i nadbiskup
Genove kardinal Angelo Bagnasco odbacio je optužbe u upletenost biskupa u rušenje Prodija, te je naglasio kako Katolička crkva promiče "vrijednosti a ne stranke".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene