Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano provodi danas u razmišljanju o rješenju krize vlade nastale ostavkom predsjednika vlade lijevog centra Romana Prodija nakon što je imao prve susrete s predstavnicima manjih parlamentarnih stranaka.


Napolitano je izjavio kako je teško za sada davati bilo kakvu ocjenu o konzultacijama koje će nastaviti u ponedjeljak kada će primiti predstavnike srednje velikih stranaka, dok će se u utorak susresti s predstavnicima dvije najveće, Naprijed Italijo Silvija Berlusconija i Demokratske stranke Waltera Veltronija.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš o građanima koji se ne žele cijepiti AstraZenecom: "Njih je između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem" Andrej Plenković Plenković: "HZJZ smatra da se može nastaviti cijepiti s AstraZenecom", HALMED: "Treba paziti na simptome nakon cijepljenja"

Možda bi u srijedu Napolitano mogao dati nekome mandat za traganje za mogućom parlamentarnom većinom ili stvaranjem neke prijelazne vlade koja bi zajamčila stvaranje novog izbornog zakona s kojim bi se na izborima dobila čvrsta većina i stabilna vlada.

Jedan od čelnika u Demokratskoj stranci, ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema zatražio je od čelnika desnog centra Silvija Berlusconija stvaranje "vlade za spas zemlje". 

Berlusconi je takav poziv odbio i potvrdio kako će od šefa države zatražiti prijevremene izbore, te je već najavio program svoje vlade u slučaju pobjede. 

Berlusconi će, kako je rekao, odmah ukinuti poreze na stanove, donijeti zakone o većoj sigurnosti i druge za poticanje ekonomskog rasta.

Nije isključeno ni stvaranje velike koalicije kakva postoji u
Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj, ali nakon eventualnih prijevremenih izbora.

U međuvremenu Romano Prodi je najavio kako više nema namjeru kandidirati se za premijera, pošto je u Parlamentu srušen njegov program, te kako će se posvetiti ulozi djeda s unukom Chiarom.

U ime Vatikana je državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone izjavio kako želi rješenje krize talijanske vlade sa "sporazumom za opće dobro". 

Predsjednik talijanske biskupske konferencije i nadbiskup
Genove kardinal Angelo Bagnasco odbacio je optužbe u upletenost biskupa u rušenje Prodija, te je naglasio kako Katolička crkva promiče "vrijednosti a ne stranke".