Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se izlaz iz pat pozicije

Napolitano oformio radne skupine, Berlusconi kritizira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u utorak je oformio radne skupine koje bi trebale naći izlaz iz pat pozicije nastale nakon paralmentarnih izbora koji nisu donijeli jasna pobjednika, no njegovu inicijativu već pokušava osporiti Silvio Berlusconi.

Na prošlotjednim pregovorima čelnik lijevoga centra Pier Luigi Bersani, čija stranka ima apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta, ali ne i u senatu, nije uspio dobiti dovoljnu potporu drugih stranaka. Odbio je ponudu čelnika desnoga centra Silvija Berlusconija o stvaranju velike koalicije kojom bi taj bivši premijer, umiješan u brojne skandale, dobio udio u vlasti. Berlusconi bi k tomu sudjelovao i u izboru Napolitanova nasljednika kojega bira parlament na zajedničkoj sjednici oba doma.

Pročitajte i ovo Silvio Berlusconi - 1 ima leukemiju 86-godišnji Silvio Berlusconi izašao iz bolnice nakon šest tjedana Silvio Berlusconi bivši premijer Silvio Berlusconi završio na intenzivnoj njezi na kardiološkom odjelu u milanskoj bolnici

>> Napolitano najavio da ostaje do kraja mandata

Nakon parlamentarnih izbora u veljači Bersanijeva Demokratska stranka (PD) osvojila je donji dom, ali nije uspjela osvojiti većinu u Senatu. Bersani je odbacio koaliranje sa savezom desnog centra Silvija Berlusconija, koji je na drugom mjestu na izborima.

Činilo se da je jedina preostala mogućnost sastavljanje vlade stručnjaka, poput tehnokratske vlade sadašnjeg premijera Marija Montija. Međutim, Berlusconijev savez desnog centra i populistički pokret Pet zvijezda komičara Beppea Grilla ne žele je poduprijeti.

Napolitano je zamisao o radnim skupinama iznio u subotu kada je objavio da ostaje na dužnosti do kraja mandata protivno nagađanjima da bi nakon neuspjeha razgovora o sastavu nove vlade mogao podnijeti ostavku kojom bi se omogućilo održavanje novih parlamentarnih izbora.

Prvo povjerenstvo "mudraca" trebalo bi pripremiti hitne institucionalne reforme, ponajprije reformu izbornog zakona te smanjenje broja parlamentaraca i troškova. Drugo povjerenstvo trebalo bi predložiti mjere za izlazak iz ekonomske krize s obzirom na to da se Italija već godinu i pol dana bori s rekordnom nezaposlenošću, osobito mladih ljudi.

Napolitano želi partnerima Italije poslati ohrabrujući signal koji bi trebao pokazati da se deset inteligentnih ljudi dobre volje može dogovoriti oko nekoliko ciljeva korisnih za budućnost države, piše kolumnist lista Corriere della Sera Sergio Romano. Većina stranaka pozdravila je Napolitanov potez, ali ne i Berlusconi koji drži da predsjednik želi "dobiti na vremenu i izbjeći izbore". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene