Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 14 godina čekanja

Napokon je otkriven: Tajni dokument bacio sjenu sumnje za 9/11 na Saudijce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokument poznat kao "28 stranica" bio je skrivan od javnosti gotovo 14 godina.

Nakon gotovo punih četrnaest godina čekanja, svjetska je javnost napokon dobila na uvid dokument poznat kao "28 stranica", izvješće koje je napravljeno na zahtjev američkog Kongresa nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Joe Biden Zabrinuti lideri Joe Biden nakon vijesti o mrtvima u Gazi: "Provjeravamo kontradiktorne verzije"

Dokument u dobroj mjeri baca sjenu sumnje za napad na vladu Saudijske Arabije, međutim Bijela kuća je i nakon njegove objave ostala pri tome informacije iz njega ništa ne dokazuju.

Bilo kako bilo, mnogi su ga s velikim zanimanjem jedva dočekali, između ostalog i zato što se u njemu mogu pročitati sljedeće informacije:

"“Dok su boravili u SAD-u, neki su od otmičara zrakoplova bili u kontaktu s pojedincima možda povezanim sa saudijskom vladom", stoji uvodnim rečenicama dokumenta, koji u nastavku kaže da je FBI vjerovao kako su barem dvojica među tim pojedincima bili agenti saudijske obavještajne službe.

Tu se poimence spominje nekoliko osoba, primjerice Omar al-Bayoumi, muškarac za kojega je rečeno da je pružao financijsku i logističku pomoć Nawafu al-Hazmiju i Khalidu al-Midharu, otmičarima zrakoplova koji su skončali u napadu na Pentagon.

Takvih poveznica sa Saudijcima u dokumentu ima još, pa se tako spominje i Abu Zubaydah, muškarac kojeg se tereti da je bio visokopozicionirani pripadnik al-Kaide, u čijem je imeniku pronađen telefonski broj tvrtke povezane s nekadašnjim saudijskim ambasadorom u SAD-u, Bandarom bin Sultanom.

KOMPLETAN SADRŽAJ "28 STRANICA" MOŽETE PROČITATI OVDJE

"Sve te informacije ne mijenjaju procjenu američke vlade da naprosto nema dokaza kako je saudijska vlada financirala al-Kaidu”, izjavio je u petak glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, koji je u suštini tek ponovio zaključke nekih kasnijih i opširnijih istraga.

Naime, naknadno su sadržaj "28 stranica" same američke komisije odbacile jer su navele da je u do jučer tajnom dokumentu bilo dosta "sirovih i do kraja neobrađenih informacija".

Upravo su zato pojedini američki političari pozvali zainteresirane da pročitaju i zaključke kasnijih istraga jer je u njima, tako je rečeno, mnogo tog što je navedeno u "28 stranica" opovrgnuto ili dovedeno u pitanje.

Ipak, prve reakcije od objave dokumenta ukazuju na to da mnogi ne žele povjerovati u to da su Saudijcima ruke u potpunosti čiste, odnosno da 19 napadača, među kojima je bilo 15 Saudijaca, nisu imali baš nikakvu podršku iz te bogate arapske zemlje.

Dodajmo da je dokument tajnim je učino nekadašnji američki predsjednik George Bush, navodno iz dva razloga, što zato da sakrije metode rada vlastitih obavještajnih službi, a što i zato da ne pokvari odnose sa Saudijskom Arabijom, bliskim američkim saveznikom, ističe se u članku objavljenom u Boston Globeu.

Obamina administracija ga je objavila na zahtjev obitelji žrtava i njihovih odvjetnika, odnosno pritiska pojedinih američkih političara,

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene