Izjava predsjednika albanske vlade Edija Rame o neovisnom Kosovu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njegovim domaćinom, predsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem u Beogradu, potaknula je prosvjede u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, izvjestila je u ponedjeljak na večer Radio-televizija Srbije (RTS).


Srbi su se u sjevernom dijelu grada 'okupili pružajući potporu stajalištu srbijanske vlade da je Kosovo dio Srbije', javio je reporter RTS-a.

Vezani članci Peter Hankde Čovjeku koji je podržao Miloševića i negirao genocid u Srebrenici uručena Nobelova nagrada: "Doživljavamo isto što i 1995." Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Opkoljeni Vučić poručio prosvjednicima: "Nasilnici, huligani i batinaši će odgovarati pred zakonom"

Edi Rama je u ponedjeljak započeo dvodnevni posjet Srbiji, a na tiskovnoj je konferenciji nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem, pozvao Srbiju da prizna neovisnost Kosova 'kao realnost' koju je prihvatila većina država svijeta, što je Vučić nazvao 'provokacijom' i uzvratio kako neće dopustiti nikome da 'ponižava Srbiju'.

U sjevernom dijelu Mitrovice u prosvjednoj vožnji sudjelovalo je nekoliko desetaka automobila koji su, uz državne zastave Srbije, nakon kruženja gradom u koloni odvezli prema obližnjem Zvečanu, jednoj od četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.

Povijesni susret obilježio incident

Incidenata nije bilo, a na središnjem mostu preko rijeke Ibar, koja dijeli srpski od albanskog dijela grada, pojačane su ophodnje kosovske policije i KFOR-a.

Edi Rama bi u utorak trebao posjetiti jug Srbije, gdje u tri općine - Preševu, Medvei i Bujanovcu, žive većinski etnički Albanci, a beogradski mediji ranije su javili da je planiran njegov govor u domu kulture u Preševu.

Političke vođe Albanaca na jugu Srbije izjavile su kako Ramu dočekuju 'kao svog premijera'. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook