Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Foto: Afp

Bivši ministar obrane Avigdor Lieberman, predsjednik stranke koja bi mogla presuditi u sastavljanju nove izraelske vlade, pozvao je u utorak navečer na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke Benjamina Netanyahua i Bennyja Gantza, izjednačene nakon parlamentarnih izbora.


"Imamo samo jednu mogućnost, a to je formiranje široke i liberalne vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušli Israel Beitenou (njegova stranka), Plavo-bijela stranka i Likud", rekao je Lieberman.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: Dnevnik.hr) Kraj vladavine Benjamina Netanyahua? Izraelska oporba oformila novu vladu Najveći brod iranske mornarice Kharg Misteriozno potonuće - požar progutao najveći brod iranske mornarice: "Svi napori za spas bili su neuspješni"

Izlazne ankete daju Likudu Benjamina Netanyahua (desnica) 30 do 33 od 120 zastupničkih mjesta u Knesetu, izraelskom parlamentu, a stranci Plavo-bijelo (centar) njegova političkog suparnika Gantza 32 do 34 mjesta.

Nijedan od tih dvaju blokova zajedno s tradicionalnim saveznicima neće moći osvojiti 61 mjesto potrebno za formiranje stabilne vlade.

Liebermanova nacionalistička stranka Israel Beiteinou, koja dobiva 8 do 10 mjesta, mogla bi imati presudnu ulogu u sastavljanju nove vlade.

Parlamentarni izbori održani u utorak drugi su u pet mjeseci u Izraelu, nakon izbora u travnju na kojima Netanyahu nije dobio dovoljan broj glasova za formiranje desničarske vladajuće većine.

"Mi smo u gospodarskoj i sigurnosnoj krizi i zemlji treba široka vlada", dodao je Lieberman pozivajući izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da do kraja tjedna pozove Netanyahua i Gantza kako bi se dogovorili.

Nikada u izraelskoj povijesti izbori nisu održani dvaput u jednoj godini. (Hina)