Pucnjava u Atlanti
Pucnjava u Atlanti Foto: Afp

Policija u Georgiji još istražuje što je dovelo do ubojstva osmero ljudi, od kojih šestero Azijki, u nizu napada na području glavnoga grada Atlante, što je povećalo strahove i ogorčenje zbog nedavnog porasta zločina iz mržnje prema Amerikancima azijskog podrijetla zbog pandemije koronavirusa.


Napadač, 21-godišnji Robert Aaron Long, bijelac, sugerirao je istražiteljima da je napad počinio zbog ovisnosti o seksu. Napad se dogodio u utorak u tri spa-centra, dva u Atlanti i jednom u okrugu Cherokee oko 64 kilometra sjevernije.

Vezani članci Agent FBI-a, arhiva (Foto: AFP) Pucnjava u sjedištu CIA-e, napadač ranjen Doze Pfizerova cjepiva, ilustracija Američka agencija spremna odobriti Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa za adolescente

No vlasti ne isključuju mogućnost da su napadi izazvani, barem jednim dijelom, protuimigrantskim i protuazijskim osjećajima, ili nekim drugim motivom.

Long, uhićen nekoliko sati nakon ubojstava, optužen je u srijedu po osam točaka optužnice za umorstvo i jednoj točki za oružani napad.

Napadi su izazvali kritike aktivista za građanska prava i političkih lidera koji osuđuju porast incidenata protuazijske diskriminacije i nasilja otkako je počela pandemija COVID-19.

''Još ne znamo motiv, ali znamo da zajednica azijskih Amerikanaca noćas osjeća veliku bol'', komentirao je predsjednik Joe Biden na Twitteru u srijedu.

''Nedavni napadi protiv te zajednice su neamerički. Oni moraju prestati.''

Centar za istraživanje mržnje i ekstremizma objavio je ovaj mjesec da su zločini iz mržnje prema Amerikancima azijskog podrijetla u 16 najvećih američkih gradova porasli za 149 posto od 2019. do 2020., razdoblju u kojem su se zločini iz mržnje općenito smanjili za sedam posto.