Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu zločini iz mržnje

Jesu li napadi u Atlanti motivirani mržnjom prema Azijatima zbog pandemije ili zbog ovisnosti o seksu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u Georgiji još istražuje što je dovelo do ubojstva osmero ljudi, od kojih šestero Azijki, u nizu napada na području glavnoga grada Atlante, što je povećalo strahove i ogorčenje zbog nedavnog porasta zločina iz mržnje prema Amerikancima azijskog podrijetla zbog pandemije koronavirusa.

Napadač, 21-godišnji Robert Aaron Long, bijelac, sugerirao je istražiteljima da je napad počinio zbog ovisnosti o seksu. Napad se dogodio u utorak u tri spa-centra, dva u Atlanti i jednom u okrugu Cherokee oko 64 kilometra sjevernije.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar

No vlasti ne isključuju mogućnost da su napadi izazvani, barem jednim dijelom, protuimigrantskim i protuazijskim osjećajima, ili nekim drugim motivom.

Long, uhićen nekoliko sati nakon ubojstava, optužen je u srijedu po osam točaka optužnice za umorstvo i jednoj točki za oružani napad.

Napadi su izazvali kritike aktivista za građanska prava i političkih lidera koji osuđuju porast incidenata protuazijske diskriminacije i nasilja otkako je počela pandemija COVID-19.

''Još ne znamo motiv, ali znamo da zajednica azijskih Amerikanaca noćas osjeća veliku bol'', komentirao je predsjednik Joe Biden na Twitteru u srijedu.

''Nedavni napadi protiv te zajednice su neamerički. Oni moraju prestati.''

Centar za istraživanje mržnje i ekstremizma objavio je ovaj mjesec da su zločini iz mržnje prema Amerikancima azijskog podrijetla u 16 najvećih američkih gradova porasli za 149 posto od 2019. do 2020., razdoblju u kojem su se zločini iz mržnje općenito smanjili za sedam posto.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene