Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najbolja šansa za sprječavanje terorističkog napada na američki World Trade Center u rujnu 2001. godine nalazila se pred nosom sigurnosnih službi, no u tom trenutku nitko nije znao da se teroristi nalaze u njihovoj neposrednoj blizini.


Novoobjavljeno izvješće koje ledi krv u žilama pokazuje da su se dvojica napadača na WTC i Pentagon, 11. rujna 2001. godine, sve do samog napada dijelila kuću s obavještajcem FBI-a.

Vezani članci Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat" Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

No, nisu samo zakazale sigurnosne službe FBI-a već i američke vlasti koje su zanemarile nekoliko izdanih upozorenja kojima su se napadi na WTC, Pentagon i Bijelu Kuću mogli spriječiti.

Niz uznemirujućih činjenica otkivaju da je cijela tragedija mogla biti spriječena da je netko na vrijeme iščitao prijetnje te da se u tom trenutku na popisu zemalja od kojih postoji moguća prijetnja po nacionalnu sigurnost SAD-a nalazila i Saudijska Arabija.

Izvješće obuhvaća nekoliko propuštenih prilika za pravovremeno raskrinkavanje napadača, Khalida al-Mihdhara, Nawafa al-Hazmija i Hani Hahjoura koji je, zajedno s ostalima, oteo putnički zrakoplov American Airlinesa te se njime zabio u Pentagon.

Činjenica koja najviše zabrinjava je da su al-Mihdhar i al-Hazmi neko vrijeme, prije napada, živjeli u istoj kući s obavještajcem FBI-a koji je okarakteriziran kao 'iznimno odgovoran'. Dvojica napadača u to su vrijeme polazili obuku za pilote u engleskoj školi u San Diegu.

Ime al-Hazmija nalazilo se čak i u telefonskom imeniku San Diega u razdoblju od 2000. do 2001. godine, iako se nalazio na listi CIA-e kao sumnjiva osoba. Iako su se obojica, al-Mihdhar i al-Hazmi, nalazili na području SAD-a dugi niz godina, FBI ih je uočio tek nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Sve je postalo jasno nakon napada

Tek nakon napada klupko se počelo odmotavati, a činjenice koje su upućivale na planiranje napada, tek su naknadno točno protumačene.

Iako je FBI prije ovih terorističkih napada oformio protu-terorističke jedinice te borbu protiv terorizma stavio na prvo mjesto svoje djelatnosti, ured u San Diegu na to nije obraćao pažnju. Njihovo glavno područje djelovanja u tom trenutku bila je trgovina drogom.

U svibnju 2000. al-Mihdhar i al-Hazmi unajmili su sobu u kući Abdussattara Shaikha, suosnivača Islamskog centra u San Diegu i vođe lokalne islamske zajednice.

Šest godina ranije, 1994. godine, FBI je regrutirao gospodina Shaikha kao internacionalnog doušnika koji je surađivao s FBI-em na način da je s vremena na vrijeme dojavljivao sumnjiva imena. Nekoliko je puta bio ispitivan o sumnjivcima koji su se nalazili na listi FBI-a, te je svojevoljno prijavljivao informacije za koje je smatrao da bi mogle biti relevantne za istrage koje je FBI provodio.

Istraga provedena nakon napada pokazala je kako je u jednom navratu gospodin Shaikh rekao istražiteljima da se u njegovom stanu nalaze dvojica sumnjivih osoba, no tada nitko na to nije reagirao. Kazao je da je posumnjao u njihove namjere kada ih je tražio identifikacijske dokumente koje ovaj sumnjivi dvojac nikada nije predao. Kazao je kako su imali valjanje vize te da su mu rekli da planiraju putovati i studirati u SAD-u. Dodao je i kako ih smatra dobrim muslimanima zbog vremena koje provode u džamiji, moleći se. NA vrijeme su plaćali rentu, no postali su sumnjivi kada su sve češće počeli izlaziti iz kuće kako bi se javili na telefonski poziv.

Čak i da je gospodin Shaikha saznao njihova imena, ta informacija ne bi pomogla u otkrivanju napadača jer CIA ni u jednom trenutku nije izdala upozorenje FBI-u o opasnosti koju ovaj dvojac predstavlja, a koji je na CIA-inu listu dospio prije samog napada.

Nakon napada, gospodin Shaikha kazao je kako nije znao da je dvojac planirao napade te kako je za to saznao tek nakon istrage, odnosno kada je njihova imena čuo preko radija.

'Vozio sam. Zaustavio sam automobil. Sav sam se tresao. Osjećao sam kao da mi je srce stalo, kao da je bomba pala na mene. Osjećao sam se izdano, tužno i jako povrijeđeno. Poznavao sam te ljude. Khalid mi je pokazivao fotografije njegove djevojčice, Nawaf me tražio da mu pomognem pronaći ženu. Volio je ovu zemlju', ispričao je Abdussattar Shaikh.

No susjedi su rekli nešto drugo. Tvrdili su da su primijetili kako se u stanu u kojem je boravio dvojac, okupljala sumnjiva ekipa, piše News.com.