Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Treći muškarac koji je sudjelovao u subotnjem napadu u Londonu je 22-godišnji talijansko-marokanski državljanin otprije poznat talijanskim obavještajnim službama, potvrdila je u utorak britanska policija, a prenose i talijanski dnevnici Corriere della Sera i La Repubblica.


Britanske vlasti su u ponedjeljak otkrile identitet dvojice napadača, ali o trećem još nije bilo nikakve službene potvrde.

Vezani članci Policija na ulicama Beča nakon terorističkog napada - 1 Hrvatski veleposlanik u Austriji: "Napetost i strah među ljudima su veliki. Ima jedna velika novina u ovom napadu..." Policija na ulicama Beča nakon terorističkog napada - 3 Potresno svjedočanstvo konobara iz kafića u blizini pucnjave: "Čuo sam najmanje 15 hitaca, svi smo se bojali"

Britanska policija je objavila da je u okviru istrage uhitila Youssefa Zaghbu, trećeg napadača, a deset osumnjičenih je pustila iz pritvora.

Youssef Zaghba je rođen u Fezu u siječnju 1995., otac mu je Marokanac a majka Talijanka koja se poslije vratila u Italiju, u okolicu Bologne.

U ožujku 2016. je uhićen u bolonjskoj zračnoj luci dok se ukrcavao u zrakoplov za Tursku, samo s naprtnjačom i jednosmjernom putnom kartom.

Pod sumnjom da želi poći u Siriju, policajci su mu zaplijenili putovnicu i mobitel u kojemu su pronašli fotografije i videosnimke vjerskog sadržaja, ali "ništa bitno što bi bilo povezano s džihadističkim fundamentalizmom", piše Corriere della Sera.

No talijanske obavještajne službe su ga označile kao potencijalnog "stranog borca" i obavještavale su marokanske i britanske vlasti o njegovu boravku na njihovu teritoriju i o njegovim čestim putovanjima.

Nedavno se zaposlio kao sezonski radnik u londonskom restoranu, piše talijanski dnevnik.

Britanska policija je u ponedjeljak otkrila identitet dvojice napadača. To su Khuram Shazad Butt (27), Britanac rođen u Pakistanu, o kojemu je policija imala dosje i Rachid Redouane (30), marokansko - libijski državljanin.

Ova trojica su se u subotu 3. lipnja kombijem zaletjela u prolaznike na Londonskom mostu a zatim ih napadali nožem u susjednoj četvrti Borough Market. Ubili su sedmero ljudi i desetke ranili, a osamnaestero njih je u utorak još bilo kritično. (Hina)