Demokratska predsjednica parlamenta Nancy Pelosi (Foto: AFP)
Demokratska predsjednica parlamenta Nancy Pelosi (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon što su demokrati preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Nancy Pelosi drugi je put izabrana za čelnicu tog doma, javljaju svjetske novinske agencije.


Pelosi je dobila u četvrtak 220 glasova, a republikanski zastupnik Kevin McCarthy 192 glasa. Nekolicina drugih dobila je preostale glasove u Zastupničkom domu koji ima 435 mjesta.

Vezani članci Joe Biden Biden u prvom obraćanju Kongresu: "Kina je smrtno ozbiljna u namjeri da postane najznačajnija nacija na svijetu" Donald Trump (Foto: AFP) Pelosi zatražila opoziv Trumpa, on joj odgovorio: "Nancy se unervozila, kaže da moli za mene. Ne vjerujem joj. Pomozi beskućnicima u svojem okrugu, Nancy"

"Nemamo iluzije, naš posao neće biti lak. Međutim, obećajemo da ćemo se međusobno poštovati i da ćemo poštivati istinu i onda kada se nećemo slagati", rekla je nakon što je izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma. 

Nancy Pelosi postala je najmoćnija žena američke politike nakon pobjede demokrata u Zastupničkom domu.

Šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina, zastupnica iz San Francisca ima iskustvo na toj dužnosti koju je obnašala od 2007. do 2011., otežavajući završetak mandata Georgea W. Busha.

Dugogodišnja zastupnica iz Kalifornije Pelosi je 2007. postala prva žena predsjednica Zastupničkog doma u američkoj povijesti.

Demokratkinja je obećala pakao Donaldu Trumpu ako postane čelnicom Zastupničkog doma. Ona će voditi stranku u borbi protiv Trumpove zakonodavne i političke agende u mandatu 2019-2020.

"Demokratski Kongres radit će na rješenjima koja nas zaokupljuju, jer svima nam je dosta podjela", izjavila je ona pred svojim pristašama u Washingtonu tijekom kongresne kampanje, najavljujući "povrat ustavnih ovlasti i protuovlasti".

Budući da Zastupnički dom glasuje za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi može na čelu svoje većine blokirati republikanske tekstove.

Još važnije, vjerojatnost postupka za svrgavanje Donalda Trumpa jako se povećava budući da demokrati sada mogu pokrenuti parlamentarne istrage o sumnjama u dosluh između ekipe iz Trumpove kampanje i Rusije u predsjedničkoj kampanji 2016.

Pelosi se protivila postupku opoziva objašnjavajući da bi to samo mobiliziralo pristaše predsjednika. No, nije isključena promjena stava pogotovo ako posebni tužitelj Robert Mueller, koji vodi istragu o ruskom uplitanju u američke izbore, predstavi konkretne dokaze o krivici.

Pelosi je rođena 26. ožujka 1940. u Baltimoreu u talijansko-američkoj katoličkoj obitelji uronjenoj u politiku. Njezin otac i brat bili su gradonačelnici Baltimorea. S diplomom Trinity Collegea u Washingtonu nastanjuje se sa suprugom u San Franciscu. Sa 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

(Hina)