Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasano nepovjerenje

Pala češka vlada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što joj izglasano nepovjerenje, češka Vlada danas je podnijela ostavku.

Češka vlada predvođena ljevičarskim ekonomskim stručnjakom Jirijem Rusnokom podnijela je u utorak ostavku predsjedniku države Milošu Zemanu nakon što joj je prošloga tjedna parlament izglasovao nepovjerenje, objavio je premijerov glasnogovornik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Rusnok, Zemanov saveznik, obnašat će dužnost kao tehnički premijer dok se ne riješi politička kriza, najvjerojatnije prijevremenim izborima u listopadu.

Rusnok je u srijedu izgubio glasovanje o povjerenju u parlamentu, a protiv premijera glasovale su stranke članice ranije koalicije desnog centra.

>> Češka u političkoj krizi: Može li novi premijer dobiti podršku parlamenta?

Glavne parlamentarne stranke u sukobu su sa Zemanom otkako je u lipnju, protivno njihovim željama, imenovao Rusnoka za mandatara nove vlade, pošto se prethodna vlada desnoga centra premijera Petra Nečasa srušila pod teretom afere podmićivanja i prisluškivanja.

Stranke optužuju Zemana, ljevičara koji je početkom godine pobijedio na prvim neposrednim predsjedničkim izborima, da imenovanjem svog saveznika zaobilazi ustavne odredbe i gomila vlast u svojim rukama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene