Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo istraživanje

Nakon kirurškog rješavanja debljine raste unos alkohola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje su se podvrgnule kirurškim zahvatima zbog pretilosti izložene su riziku unošenja većih količina alkohola dvije godine nakon operacije, pokazalo je američko istraživanje.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Surgery, kažu kako je moguće da se neki bolesnici, nakon operacije kojom se uspješno zaustavi njihova sposobnost prejedanja, okrenu alkoholu, jer liječenjem nisu riješeni problemi koji su bili stvarna podloga pretilosti. U dodatku na to smatraju i da operativno odstranjenje dijela želuca može igrati ulogu u izmijenjenoj toleranciji na alkohol.

"To je možda rizik. Ne mislim da bi to trebalo odvratiti ljude od operacije, ali treba biti oprezan i pratiti unos alkohola nakon zahvata", kaže Alexis Conason iz newyorškog centra za pretilost pri bolničkom centru St Luke's-Roosevelt.

Pročitajte i ovo Alarm zbog debljine - 3 epidemija debljine Prijeti nam cunami dijabetesa tipa 2, rakova i raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti Slika nije dostupna Muke sa zdravljem Žena od 500 kg posebnim teretnim avionom odvezena na operaciju

>> CILJ: Potaknuti što više ljudi na kretanje!

Istraživanje je pokazalo da nema povećane potrošnje lijekova ili porasta pušenja nakon operacije. Znanstvenici su proučili 155 pacijenata, uglavnom žena, koje su bile podvrgnute različitim kirurškim metodama liječenja pretilosti. Kirurški zahvati preporučuju se osobama čiji indeks tjelesne mase prelazi 40 ili kod onih s drugim zdravstvenim problemima i indeksom 35 ili većim.

Iako je neposredno nakon svakog kirurškog zahvata na želucu unos alkohola prosječno pao za 40 posto, tri mjeseca nakon zahvata unos alkohola počeo se povećavati i dvije godine nakon zahvata pacijenti su pili značajno više nego prije operacije, pokazalo je istraživanje po kojem je to bio puno češće slučaj s pacijentima koji su bili podvrgnuti stvaranju želučanih premosnica nego podvezivanju želuca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene