Žena s nikabom, arhivska fotografija (Foto: Getty)
Žena s nikabom, arhivska fotografija (Foto: Getty) Foto: Getty

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena objavio je u nedjelju zabranu nošenja islamskog vela koji pokriva lice u ime nacionalne sigurnosti, tjedan dana nakon atentata na Uskrs koje su počinili radikalni islamisti.


"Ta zabrana je donesena u svrhu jamčenja nacionalne sigurnosti. Nitko ne treba pokrivati lice i komplicirati identifikaciju", precizira se u priopćenju predsjedništva.

Vezani članci Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Napeta situacija na Šri Lanki: Policija upala u sjedište islamističke grupe, privedena jedna osoba Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Šri Lankom odjekuju nove eksplozije, u tijeku su racije na istoku zemlje, a predsjednik otkrio da je jedan od organizatora napada poginuo

Ta mjera koju je donio predsjednik koristeći izvanredne ovlasti stupa na snagu u ponedjeljak, dodaje se u tekstu i uslijedila je nakon poziva lokalnih muslimanskih svećenika muslimankama da ne pokrivaju lice zbog straha od neprijateljskih reakcija nakon atentata za koje je odgovornost preuzela džihadistička skupina Islamska država u kojima je ubijeno 253 osoba.

U toj zemlji koja ima 21 milijun stanovnika većinom budista, muslimani predstavljaju 10 posto stanovništva.

Većina muslimana Šri Lanke su prilično liberalni i samo mali broj žena nosi nikab. (Hina)