Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlak s radioaktivnim otpadom stigao je na terminal u Dannenbergu na sjeveru Njemačke, nakon 67-satnog putovanja, ali su aktivisti opet pokušali omesti njegov prekrcaj u kamione i dopremu na odlagalište.


Vlak koji je u petak krenuo iz Francuske prošao je tisuću kilometara mijenjajući pravce kako bi izbjegao protunuklearne prosvjednike. U Dannenberg je stigao ujutro, a uz prosvjede dočekalo ga je tristotinjak aktivista.

Vezani članci Sudar Snimio nalet vlaka na traktor, pravo je čudo da nitko nije teže ozlijeđen Vlak za Križevce, ilustracija (Foto: Damir Špehar/PIXSELL) Nesreća kod Križevaca: Vlak s 20 putnika iskočio iz tračnica

Teret po svemu sudeći neće stići na krajnje odredište, skladište u nekadašnjem rudniku soli u Gorlebenu, prije utorka. Prolazak vlaka je cijelu noć ometalo 3000 protunuklearnih prosvjednika koji su sjedili ili ležali na tračnicama, što je dosad neviđen broj.

Odvlačili prosvjednike s tračnica

Stotine policajaca su usred noći šest sati odvlačili prosvjednike s tračnica, noseći ih jednog po jednog. Više stotina ih je smješteno u pritvor, a oslobođeni su po dolasku vlaka u Dannenberg, rekla je glasnogovornica.

Ondje će se 123 tone otpada u jedanaest posebnih 'kontejnera prekrcati na kamione, što će potrajati petnaestak sati', rekla je policija. Odande će kamioni krenuti prema Gorlebenu. Na tom ih putu čeka više od 1500 ljudi i 'velik broj traktora', navodi policija.

Odluka kancelarke Merkel

Promatrači dosad najveći broj prosvjednika povezuju s nedavno donesenom odlukom demokršćansko-liberalne vlade kancelarke Angele Merkel koja je odlučila usporiti proces zatvaranja atomskih centrala u Njemačkoj. Prosvjednici predbacuju Merkel popuštanje pred atomskim lobijem u Njemačkoj koji će produljenjem rada svojih centrala ostvariti golem profit.

>> Prosvjede u Njemačkoj nadziru hrvatski policajci

>> VIDEO: Žestoki sukobi policije i prosvjednika

Atomski otpad se već godinama iz postrojenja za preradu otpada u francuskom La Hageu prevozi u tzv. međuspremište u Gorlebenu. Takvu vrstu transporta i odlaganja protivnici atomske energije drže krajnje problematičnom. (Hina)