Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indijac koji je proveo 35 godina u očekivanju smrtne kazne u Pakistanu zbog optužbe za špijunažu danas se vratio supruzi i djeci, nakon što je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf prihvatio njegovu molbu za pomilovanjem.


Kashmir Singh, tada zaposlen u policiji, uhićen je 1973. u Rawalpindiju dok je pokušavao ilegalno unijeti robu iz Pakistana u Indiju, nakon čega ga je vojni sud osudio na smrt.

Vezani članci Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Hrvatski državljanin osuđen zbog pozdravljanja "Hitlerovim pozdravom", izbacili ga iz Austrije Slika nije dostupna Policajac koji je ubio suprugu osuđen na 14 godina zatvora

Singh je u pratnji pakistanskog ministra za ljudska prava Ansara Burneya, koji je odigrao presudnu ulogu u njegovom oslobađanju, preko graničnog prijelaza Wagaha između Lahorea i Amritsara prešao u Indiju, gdje su ga dočekale stotine ljudi, među kojima i žena i sinovi, koje je posljednji put vidio kao dječačiće.

Kći i unuci ga čekaju u rodnom mjestu u Punjabu, kamo će stići tijekom dana.

Singhova molba za pomilovanjem desetljećima je bila zagubljena među tisućama drugih pakistanskih osuđenika na smrt, ali su je u prosincu primijetili članovi mjesne organizacije za zaštitu ljudskih prava, nakon čega su ga potaknuli da napiše novu molbu, koja je usvojena, pa je jučer pušten iz zatvora u Lahoreu.