Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon 10 godina rata napokon mir u Nepalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepal je počeo slaviti ulazak u "novo doba" pošto je jučer ootpisan povijesni mirovni ugovor između vlade maoističkih pobunjenika kojim je zaustavljen desetogodišnji građanski rat u kojemu je palo više od 12.500 žrtava.

Današnji je dan proglašen državnim praznikom u Nepalu.

Pročitajte i ovo Laxman Bhandari, sugovornik Bolja budućnost Radnici iz Nepala vole Lijepu Našu, a sad je stigao rječnik koji će im uvelike pomoći: ''Hrvatska u srcu'' Ram Bahadur Bamjan Štuju ga kao božanstvo Uhićen Dječak Buda zbog silovanja djevojčice i nestanka vlastitih sljedbenika: Pokušao je i sam nestati, nije mu baš upalilo

"Uredi državne uprave i veleposlanstva u inozemstvu neće raditi u srijedu", izjavio je ministar unutarnjih poslova Krishna Prasad
Sitaule.

Jučer navečer nepalski premijer Girija Prasad Koirala i maoistički vođa Prachanda parafirali su ugovor o podjeli vlasti, sedam mjeseci nakon velike narodne pobune iz travnja 2006. koja je natjerala nepalskog kralja Gyanendru da se odrekne apsolutne vlasti.

"Ovaj trenutak označava svršetak 238-godišnjeg razdoblja feudalnog sustava i jedanaestogodišnjeg građanskog rata", rekao je Prachanda, bivši učitelj star 52 godine koji je promijenio posao i postao revolucionarni vođa.

Maoisti se od veljače 1996. bore za svrgavanje monarhije u Nepalu, himalajskoj kraljevini s 28 milijuna stanovnika, jednoj od najsiromašnijih u svijetu, između Indije i Kine.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene