Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nepal je počeo slaviti ulazak u "novo doba" pošto je jučer ootpisan povijesni mirovni ugovor između vlade maoističkih pobunjenika kojim je zaustavljen desetogodišnji građanski rat u kojemu je palo više od 12.500 žrtava.


Današnji je dan proglašen državnim praznikom u Nepalu.

Vezani članci Bioplinskih postrojenja - 4 Bioplinska postrojenja u vlasništvu Rusa još uvijek rade što ih je volja: Potpisali ugovor vrijedan 73 milijuna kuna i nastavili ilegalno odvoziti zagrebački otpad Slika nije dostupna Bilić ugovor potpisuje u petak

"Uredi državne uprave i veleposlanstva u inozemstvu neće raditi u srijedu", izjavio je ministar unutarnjih poslova Krishna Prasad
Sitaule.

Jučer navečer nepalski premijer Girija Prasad Koirala i maoistički vođa Prachanda parafirali su ugovor o podjeli vlasti, sedam mjeseci nakon velike narodne pobune iz travnja 2006. koja je natjerala nepalskog kralja Gyanendru da se odrekne apsolutne vlasti.

"Ovaj trenutak označava svršetak 238-godišnjeg razdoblja feudalnog sustava i jedanaestogodišnjeg građanskog rata", rekao je Prachanda, bivši učitelj star 52 godine koji je promijenio posao i postao revolucionarni vođa.

Maoisti se od veljače 1996. bore za svrgavanje monarhije u Nepalu, himalajskoj kraljevini s 28 milijuna stanovnika, jednoj od najsiromašnijih u svijetu, između Indije i Kine.