Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U raju izgubljenog poreza'

Otkriveno koje europske tvrtke posluju u poreznim oazama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Samo na Kajmanskim otocima imaju više podružnica nego u Brazilu i dvaput više nego u Indiji. A u Luksemburgu gotovo isto koliko i u Kini", izrazila je žaljenje nevladina organizacija.

Pedeset najvećih europskih kompanija snažno su prisutne u poreznim oazama, pri čemu svaka u prosjeku ima 117 offshore podružnica, po anketi koju su u utorak objavili nevladina organizacija CCFD - Terre solidaire i časopis Projet.

U tom izvješću pod nazivom "U raju izgubljenog poreza", Katolički odbor protiv gladi i za razvoj, perjanica u borbi protiv utaje poreza, pročešljala je račune i poslovna izvješća tih kompanija uvrštenih na burzu, od banaka HSBC, BNP Paribas i Deutsche Banka do proizvođača automobila Peugeota i Volkswagena preko Siemensa, Vodafonea ili pak Totala i Enela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 17 otpisanih EU objavio svoju prvu "crnu listu" poreznih oaza, odmah naišli na kritike Slika nije dostupna Bogataši iskorištavaju porezne oaze Rajski papiri: Europska unija krenula u borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza

4.858 podružnica je u poreznim oazama

Rezultat: 4.858 podružnica je u poreznim oazama, ili 29 posto podružnica koje kompanije imaju u inozemstvu. Nijedna od tih pedeset tvrtka nije izostala s tih područja u koje se upire prstom.

>>Apple, Microsoft, Oracle, Nike i ekipa zatajili 92 milijarde dolara?!

"Samo na Kajmanskim otocima imaju više podružnica nego u Brazilu i dvaput više nego u Indiji. A u Luksemburgu gotovo isto koliko i u Kini", izrazila je žaljenje nevladina organizacija.

"Najčešće destinacije": Kajmanski otoci, Irska, Luksemburg...

"Najčešće destinacije" koje privlače strane kompanije su, redom, Nizozemska, američka savezna država Delaware, Luksemburg, Irska i Kajmanski otoci, po tom izvješću. Ta prisutnost nije nimalo oslabila otkako je međunarodna zajednica 2009. proglasila rast poreznim oazama.

CCFD-Terre solidaire i časopis Projet pozivaju velesile u G8 koji će se u ponedjeljak i u utorak sastati u Sjevernoj Irskoj, bogate zemlje i zemlje s gospodarstvom u naglom usponu u G20 da donesu mjere za suzbijanje tog fenomena, napose uvođenjem obveze "reportinga (podnošenje poslovnog izvješća) za sve zemlje i za sve gospodarske grane".(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene