Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća energana u kojoj će se energija dobivati od otpada dnevno će spaljivati 5.000 tona smeća.


Svjetska banka predviđa kako će se na globalnoj razini do 2100. godine, količina smeća utrostručiti na 4 milijarde tona, stoga je sve snažnija potreba da kao stanovnici Zemlje promjenimo stav prema smeću.

Vezani članci Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“ Slika nije dostupna 'Energana u Zagrebu je jedno od rješenja'

Upravo to rade u jednom od najnaprednijih kineskih gradova - Shenzhenu. Uzimajući u obzir kolilčinu smeća koje treba sanirati, Kinezi su raspisali natječaj za izgradnju najveće energane u kojoj se energija dobiva od smeća. Na natječaju je pobjedio dizajn europskih arhitekata Schmidta Hammera Lassena i Gottlieb Paludana, a projekt bi trebao biti izgrađen do 2020. godine.

U njoj će se dnevno spaljivati 5.000 tona otpada, oko trećine koju svakodnevno generira grad Schenzhen.

Osim što će se ondje energija dobivati iz smeća, na krovu energane veličine otprilike osam nogometnih igrališta, bit će razmješetni solarni paneli koji će prikupljati sunčevu energiju.

'U Shenzenu je u stalnom porastu problem smeća, kao i u svim rastućim velikim gradovima. Kako bi se riješio taj problem, moramo se angažirati te educirati građane', rekao je Chris Hardie, voditelj projekta izgradnje ove energane.