Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilsko pleme Awa je jedno od najugroženijih na svijetu, a svakodnevno ih ugrožavaju drvosječe koji uništavaju brazilske prašume. No, ovih dana autohtonom stanovništvu u pomoć je priskočila vojska.


Prema pisanju britanske nevladine organizacije za zaštitu ugroženih plemena Survival International, brazilske vlasti su poslale nekoliko stotina vojnika, helikoptere i tenkove u Amazonu kako bi pomogli u očuvanju jednog od najugroženijih plemena na svjetu – Awa plemena, piše Huffington post.

Riječ je o velikoj akciji tijekom koje je otkriveno i uništeno čak sedam ilegalnih pilana, a zaplijenjeno je i više tona opreme. 'Brazil je konačno napravio obećavajući prvi korak ka spašavanju najugroženijeg plemena na svijetu. Ovo je čisti dokaz da javno mnijenje može utjecati na promjenu', kazao je direktor organizacije Survival International.

>> Prijeti preokret: U 10 mjeseci nestalo područje veličine 3 New Yorka

Ilegalna sječa ugrožava spomenuto pleme još od 1982. godine kada je preko njihove zemlje izgrađena željeznička pruga koja je omogućila lakši prilaz drvosječama. Rezultati su bili katastrofalni – trećina teritorija na kojem pleme Awa živi je potpuno uništeno. Osim toga, buka koja nastaje zbpg sječe je rastjerala mnogo životinja pa plemenski lovci imaju velikih problema s prehranjivanjem obitelji.

Iako je Brazil i ranije pokrenuo nekoliko akcija u borbi protiv ilegalne sječe, često je bio kritiziran da nije učinio dovoljno za očuvanje svojih plemena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Ilustracija Zastrašujuć slučaj u Brazilu: 11-godišnjoj žrtvi silovanja zabranjen pobačaj, sutkinja završila pod istragom Hrvatska vojska - 2 Sve je manji interes za dobrovoljno služenje vojnog roka, ali ima i suprotnih primjera: "Dao sam otkaz i otišao u vojsku. To mi je bila najbolja odluka"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju