Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica dječaka od samo tri godine postali su najmlađi osumnjičenici u kriminalnoj povijesti Britanije. Njihovi 'slučajevi' nisu povezani a policija ih je ispitala nakon što su optuženi za vandalizam.


Njih su dvojica među desetero djece ispod šest godina koji su bili pod istragom za razne kriminalne radnje, uključujući i seksualni napad te razvratno ponašanja jednog 5-godišnjaka, službeni su podaci policije, a koje je prenio Daily Mail.

Naučeno ponašanje?

Vezani članci Talijanska policija, ilustracija Zločin koji je zgrozio Italiju: Muškarac iz Hrvatske ubio svoje dijete (2), mučio ga i na njemu gasio čikove Nikola Vlašić Naš reprezentativac dobio prvo dijete nekoliko dana prije utakmice sa Španjolskom, sretnu vijest je vješto skrivao

Dr. Cynthia McVeigh, šefica Katedre za psihologiju na Sveučilištu Caledonian u Glasgowu kaže kako bi njihove radnje mogle biti rezultat naučenog ponašanja. 'Katkad se događa da su i oni samo bili zlostavljani ili da su svjedočili kriminalnim radnjama ili svojoj kući ili negdje drugdje. Ako je i drugdje, znači da ih roditelji ne nadziru kako treba', pojasnila je te dodala kako bi trebalo ispitati obiteljsku situaciju kod te djece.

Sve mlađa djeca kriminalci

Ranije ovog mjeseca u Glasgowu jedan je 11-godišnji migrant iz istočne Europe optužen za silovanje i pljačku 14-godišnje djevojčice, a u lipnju je uhićen i najmlađi zločinac u Engleskoj i Walesu, 6-godišnjak osumnjičen za pljačku u Bedfordshireu. U posljednje tri godine više od 6.000 prekršaja i kriminalnih radnji počinjila su djeca mlađa od 10 godina, uključujući i 9-godišnjake optužene za silovanje te 8-godišnjake za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. No, svi su oni premladi da bi za svoja nedjela mogli kriminalno odgovarati, biti optuženi ili zadržani u pritvoru. U Škotskoj je ta dobna granica 8 godina, što je ujedno i najniža u Europi, a u Engleskoj i Walesu je 10 godina.