Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Matteo Renzi

Najmlađi premijer u povijesti Italije, što se od njega očekuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O novoj talijanskoj vladi koju vodi Matteo Renzi, najmlađi premijer u povijesti te zemlje u ponedjeljak će glasovati Senat.

Talijani, ali i cijela Europska unija pitaju se hoće li ova vlada moći početi rješavati velike probleme u kojima grca Italija i koliko će dugo izdržati. Italija je poznata po kroničnoj nestabilnosti vlada.

Pročitajte i ovo Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora? Slika nije dostupna Ipak nije pala vlada Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu

Ni u jednoj europskoj zemlji vlade se ne smjenjuju brzo kao u Italiji, i nigdje kao tamo borba protiv korupcije nije toliko presložila političku scenu. Početkom devedesetih akcija 'Čiste ruke' pomela je dvije najveće stranke - demokršćane i socijaliste koji su se pola stoljeća izmjenjivali na vlasti. Medijski car Silvio Berlusconi iskoristio je priliku i došao na vlast.

'On je zapravo uletio u jedan prostor kojeg nakon čiste ruke nitko nije pokrivao i on je ponovno pridobio biračko tijelo, u velikoj mjeri bivše demokršćanske stranke i jednim dijelom i Kraksijevih socijalista', kaže Drago Kraljević, bivši veleposlanik RH u Italiji.

Italija: Matteo Renzi prisegnuo za premijera

Italija je od Drugog svjetskog rata imala 26 premijera koji su vodili ukupno čak 63 vlade. Pet ih je trajalo samo jedan dan. Prosjek je ipak bolji: oko godinu dana.

A samo je jedna vlada odradila puni mandat i to ona Silvija Berlusconija od 2001. do 2006. I politički cirkus se nastavlja. Italija je dobila treću vladu u godinu dana, ovaj put najmlađeg premijera u svojoj povijesti, i najneiskusnijeg. I najmlađu vladu.

'To je jedna mlada osoba koja nema iskustva ni na međunarodnom planu, a nema ni velikog iskustva u političkom životu Italije. Mnogo se od njega očekuje. Teško je u ovom trenutku reći što će Matteo Renzi, učniti sa svojom ekipom ponuditi Italiji', kaže Kraljević.

Renzi je treći premijer za redom koji nije izabran na izborima. Italija je u najdužoj i najdubljoj gospodarskoj krizi, a njezino je gospodarstvo četvrto u Uniji. Ni Renzijevi prethodnici Leta i bankar Monti nisu uspjeli izvući zemlju iz recesije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene