Operacije potrage i spašavanja u Japanu otežane su u ponedjeljak zbog masovnih poplava i odrona nakon jednog od najsnažnijih tajfuna posljednjih desetljeća, prenose agencije.

Galerija


Tajfun Hagibis pogodio je tijekom vikenda središnje dijelove najvećeg japanskog otoka Honshua, uključujući i područje glavnoga grada Tokija. Najmanje 40 osoba je poginulo, 16 ih se smatra nestalima, a ozlijeđenih je najmanje 189, objavio je javni servis NHK.

"Šteta je napravljena na širokom području, a više od 30.000 ljudi mora biti pripravno na evakuaciju. Zadatak nam je oprezno pružiti podršku pogođenima", rekao je premijer Shinzo Abe na izvanrednom sastanku ministara.

Operacije spašavanja otežane su jer je 21 rijeka probila svoj nasip, više od 140 ih je poplavilo kopno, a zbog odrona su zatvorene ceste.

U operacijama potrage i spašavanja u ponedjeljak sudjeluje više od 110.000 policajaca, vatrogasaca, vojnika i pripadnika obalne straže te 100 helikoptera, rekao je glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga.

"Očekuje se još kiše u pogođenim područjima. Vodostaji rijeka su visoki, a tlo je u nekim područjima nestabilno", upozorio je Suga.

U ponedjeljak rano ujutro više od 92.000 domova ostalo je bez električne energije, objavilo je ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

U nedjelju su spasioci slučajno ispustili 77-godišnju ženu s visine od 40 metara dok su je prebacivali iz poplavljenog područja u helikopter u sjeverozapadnom Iwakiju. Umrla je kasnije u bolnici. (Hina)