Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne podmornice

Najmanje 20 poginulih u nesreći ruske nuklearne podmornice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 20 osoba poginulo je, a 21 je ranjena u nesreći ruske nuklearne podmornice iz ruske Pacifičke flote, prenose ruske novinske agencije.

Mornarički glasnogovornik potvrdio je agencijske izvještaje dodajući da je podmornica sa 208 članova posade bila na vježbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dynamic Manta 24 U susjedstvo stiglo naoružanje sedam NATO članica: "Lovimo podmornice..." Nuklearni projektil, ilustracija "dogodila se anomalija" Ispalili projektil iz nuklearne podmornice pa krivo pogodili!

Dodao je da nuklearni reaktor podmornice radi normalno te da je normalna i razina radijacije u podmornici.

Više o položaju podmornice može se zaključiti po položaju razarača Admiral Tributs koji je pružio pomoć i preuzeo neke od ozlijeđenih članova posade te ih prevezao u luku, izvještavaju agencije. Prema ruskim medijima, taj razarač obično je smješten u Vladivostoku, glavnoj ruskoj istočnoj mornaričkoj luci.

Nesreću izazvao protupožarni sustav

Nesreću na podmornici koja se nalazila na probnoj plovidbi Pacifikom izazvao je protupožarni sustav koji se uključio greškom, izjavio je glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo.

On nije pojasnio kako je došlo do incidenta ni kako su točno poginuli mornari, ali je naglasio da reaktor podmornice radi bez problema te da nije došlo do nikakvog proboja radijacije iz reaktorskog prostora.

Ruska agencija RIA novosti, pozivajući se na izvore među ruskim brodograditeljima, navodi da protupožarni sustavi u ruskim podmornicama koriste pjenu i kemikalije. Ria novosti prenosi mornaričke izvore koji tvrde da se incident dogodio u pramčanom dijelu podmornice.

Reuters javlja da se podmornica Nerpa, koja pripada klasi Akula po NATO-vom označavanju dok je Rusi nazivaju Projekt 971 Schuka-B, nalazila na testiranju još od listopada a među posadom su se nalazili i djelatnici brodogradilišta u Amuru, koje je izvodilo radove na modernizaciji podmornice. Ukupno se na podmornici u trenutku nesreće nalazilo 208 osoba.

Associated press prenosi ruske izvore koji kažu da su ozlijeđeni mornari sa podmornice prebačeni na prateći razarač koji je već uplovio u Vladivostok, dok se podmornica vlastitim pogonom vraća u polaznu bazu.

Ovo je najgori podmornički incident u ruskoj mornarici nakon potonuća nuklearne podmornice Kurs u Barentsovom moru 2000. godine kada je poginulo svih 118 članova posade.

Predsjednik Dimitrij Medvjedev informiran je o akcidentu, javljaju agencije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene