Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najvećih i najpoznatijih dijamanata na svijetu, plavi Hope dijamant, slavi pola stoljeća boravka u nacionalnom muzeju povijesti u Washingtonu.


Poznat je i kao ukleti dijamant jer tko god da mu je bio vlasnik, snašla ga je prerana smrt. Simbol ljepote, bogatstva i moći riječi su kojima bi se mogao opisati najtvrđi mineral u prirodi zvan dijamant. Drugi po veličini dijamant na svijetu od čak 45 karata otkriven je u novom ruhu - kao dio ogrlice koju je dizajnirao poznati američki draguljar Harry Winston. Upravo su oni donirali Hope dijamant muzeju Smithsonian prije više od 50 godina.

Vezani članci Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science) Znanstvenici u transu: Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio Foto: Thinkstock Pronađen ogroman "krvavi" dijamant od 476 karata: Toliko je velik da nitko još ne zna koliko vrijedi

>> VIDEO: Dijamant od 45,75 milijuna dolara!

'To je najveći tamno plavi dijamant u svijetu. Postojao je duboko u zemlji prije više od milijardu godina. Svakako jedna od rijetkih kreacija majke zemlje i jedan od najljepših i izuzetnih primjeraka', istaknuo je Jeffrey Post, konzervator Smithsonian nacionalnog muzeja.

Dizajnirao ga najekskluzivniji draguljar

Hope dijamant pronađen je u Indiji vjeruje se oko 1668. godine, pronašao ga je francuski trgovac i prema legendi bio je dio oka idola u nekom hramu. Kasnije je dijamant prodan francuskom kralju Luisu 14. I već tada počinje legenda o nesretnoj sudbini vlasnika. Naime svakog je vlasnika snašla prerana smrt.

'Kada ovaj divan kamen, koji je priroda proizvela, kombinirate s kreativnošću i vještinom ljudskih ruku te ga pretvorite u nakit, jasno je kako će postati objekt koji sve privlači', kaže Post. Dijamant je nekoliko puta bio ukraden, izgubljen i ponovno pronađen. U muzej privlači oko sedam miljuna posjetitelja na godinu. Sada će zasigurno privući još i više.

'Ono što je sjajno na ovoj ogrlici je balans između najstarijeg kamena na zemlji s 350 godina povijesti i modernog rezanja dijamanata ogrlice, koju je dizajnirao najekskluzivniji draguljar na svijetu', kaže Frederic de Narp, predsjednik Harry Winstona. Budući da je poznat kao ukleti dijamant, zasigurno ga nitko od novopečenih tajkuna neće kupiti već će i dalje impresionirati milijune posjetitelja.