Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puštena u promet

Najduža putnička žičara na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Armenija je u subotu pustila u promet najdužu povratnu putničku žičaru na svijetu, čija se trasa od podnožja planine Vorotana do srednjovjekovnog manastira Tateva proteže u dužini od 5,7 kilometara.

U podnožju Vorotana, planine blizu granice s Iranom, armenski predsjednik Serž Sarkisjan i poglavar armenske apostolske crkve Karekin II., zajedno s drugim brojnim uglednicima, ukrcali su se na prvu vožnju žičarom.

Pročitajte i ovo Žičara Sljeme školski praznici Dobre vijesti! Vožnja Žičarom Sljeme ovog tjedna besplatna Nikol Pashinyan i Vladimir Putin Drastična promjena Novi udarac za Putina - država saveznica okreće mu leđa, žele u američki tabor: "Moskva nas je iznevjerila"

Žičara će tijekom cijele godine omogućiti pristup manastiru Tatevu iz devetog stoljeća, jednom od najvažnijih religijskih centara na Kavkazu i velikoj turističkoj atrakciji.

Gradnja žičare koštala je 13 milijuna eura. Kabine, koje mogu primiti 25 putnika, kretat će se brzinom od 37 kilometara na sat i cijela će vožnja trajati 11 minuta. Za mještane je vožnja besplatna, a ostali će kartu plaćati šest eura.

Dosad je žičara Sandia Peak u Novom Meksiku (SAD), s trasom od 4,3 kilometara, bila najduža povratna putnička žičara na svijetu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene