Mrav, ilustracija (Foto: Getty)
Mrav, ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty

Znanstvenici su uspjeli izmjeriti brzinu kretanja najbržega mrava na svijetu, koji živi u Sahari i u sekundi može prijeći 85,5 centimetara ili 108 dužina svoga tijela.


Niste impresionirani? To je kao da ljudi trče 600 kilometara na sat, piše Independent. Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može napraviti 50 koraka. Da to stavimo u perspektivu - Usain Bolt napravi ih četiri u sekundi.

Vezani članci Josip Mataija - 1 Voditelj Službe za sigurnost prometa otkrio detalje strašne nesreće u kojoj je poginulo dijete te poručio: "Nesreće su se dogodile zbog teških prekršaja" Roadpol 24-satni nadzor brzine provodi se 21. travnja u cijeloj Europi Oprezno na cestama: Policija će svim raspoloživim uređajima nadzirati brzinu u cijeloj Hrvatskoj

Harald Wolf, profesor na Sveučilištu u Ulmu, i njegovi kolege brzinu tih mrava uspjeli su snimiti tako što su postavili kameru iznad ulaza u njihov mravinjak u Tunisu. Premda razlog njihove izvanredne brzine tek treba dokazati, Wolf misli da razlog leži u tome što imaju nešto kraće noge od svojih rođaka. "S tim kraćim nožicama mogu bolje sinkronizirati one koje im ostaju na tlu" kazao je za AFP.

Njihovi plitki koraci sprječavaju ih da potonu duboko u pijesak dok preko dina tragaju za uginulim kukcima poput muha, buba i leptira. To se čini mudrom strategijom u području gdje temperatura pijeska doseže i 60 Celzijevih stupnjeva. Ako je potrebno, ti se mravi mogu dati i u "galop" simultano sa šest nogu u zraku, dodirujući tlo samo sedam milisekundi.

Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontroliranim uvjetima u laboratoriju na 10 stupnjeva kretali samo 5,7 centimetara u sekundi. Zbog vrućine i brojnih prirodnih neprijatelja, saharski srebrni mravi dnevno provode samo desetak minuta izvan mravinjaka.

No postoje životinje koje saharskog srebrnog mrava pobjeđuju u prijeđenoj dužini vlastita tijela u sekundi. Primjerice, australska tigrasta buba to uspije 171 put u sekundi, a kalifornijska grinja 377 puta. (Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju