Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Elitne specijalne postrojbe su najučinkovitije borbene jedinice bilo koje zemlje na svijetu. Oni idu tamo gdje se regularna vojska ne usudi, istražuju potencijalne prijetnje, neutraliziraju strateške ciljeve te provode herojske spasilačke misije. Riječ je o najboljima od najboljih.


Zadatak rangiranja najboljih elitnih svjetskih specijalnih postrojbi vrlo je nezahvalan zadatak, no u daljnjem pregledu, prenosimo njih šest, po izboru Business Insidera.

Vezani članci Slika nije dostupna BRZE I OPASNE Elitna ženska policijska jedinica čuva VIP osobe u Dubaiju Slika nije dostupna 5 najtajnovitijih elitnih postrojbi u vojnoj povijesti

Neke od tih jedinica, iozdvajaju se nad ostatkom, kako zbog svojeg besprijekornog učinka, tako i zbog straha kojeg ulijevaju u kosti svojim protivnicima. Njihovi pripadnici prošli su i prolaze rigorozne treninge, koji su dizajnirani tako da ih mogu proći samo najbolji od najboljih.

U svijetu u kojem važnost broja vojnika više nije garancija za efektivnost, ovi elitni vojnici osiguravaju ono najvažnije - da se posao obavi kako treba. Pod svaku cijenu.

Započnimo s elitnom postrojbom koja je i pokrenula čitavu priču - britanskim Special Air Service postrojbama (poznatijim pod akronimom SAS).

1. Britanske specijalne postrojbe dijele se na mornaričke i pješačke, a SAS je pješačka verzija, čiji je slogan "Who dares wins" jako dobro poznat u svijetu. Priča o SAS-u je doista mnogo, no umjesto nabrojavanja njihovih doista nevjerojatnih uspjeha i činjenice da imaju besprijekoran učinak, najbolje je navesti ono što druge respektabilne vojske misle o njima.

Upitan o važnosti uloge SAS-a u borbama koje su uslijedile nakon invazije na Irak, američki general Stanely McChrystal je rekao kratko i jasno: "Bili su ključ svega. Ne bi smo mogli to izvesti bez njih".

2. Britanski ekvivalent američkim SEALS-ima je postrojba Special Boat Service (SBS), odnosno mornaričke specijalne postrojbe.

Prilikom selekcije za ulazak u tu postrojbu, kandidat mora proći pakleno testiranje u tropskim šiumama Belizea te trening preživljavanja u borbi, koji uključuje i brutalno mučenje i ispitivanje kandidata. Svaki kandidat ima svega dva pokušaja da prođe testiranje.

3. Američke SEALS-e mnogi će najbolje pamtiti po njihovoj misiji u Abottabadu u Pakistanu i eliminaciji zloglasnog vođe Al Kaide, Osame bin Ladena.

Da bi se postalom dio tog elitnog tima, kandidat mora prije treninga moći u dvije minute napraviti slijedeće vježbe: 42 skleka i 50 trbušnjaka. Nakon toga mora istrčati 2,4 kilometra u manje od 11 minuta. Dakle, to je samo za zagrijavanje.

Zanimljivost iz njihovog rigoroznog treninga je i primjer pijenja krvi kobre tijekom vježbe preživljavanja u džungli. Takav trening su proveli zajedno s tajlandskom mornaricom tijekom zajedničke vojne vježbe Cobra Gold 2014.

4. Ruske Alfe su dio Federalnog sigurnosnog biroa (FSB) i jedne su od najpoznatijih u svijetu, kako po učinku, tako i po strahu kojeg izazivaju kod svojih protivnika. riječ je o elitnoj protuterorističkoj jedinici, koju je još 1974. godine osnovao bivši KGB.

No, Alfe su došle i na udar kritika godine 2002. i tijekom talačke krize u moskovskom kazalištu, u kojoj je umrlo 129 talaca zbog plina koji je upotrijebljen za neutraliziranje militanata, koji su zauzeli to kazalište i zadržali taoce.

5. Izraelska jedinica Sayeret Matkal jedna je od svjetskih najelitnijh postrojbi. Njihov primarni zadatak je prikupljanje obavještajnih podataka i često operacije provode duboko iza neprijateljskih linija.

U njihovom kampu za regrute, svi kandidati prolaze brutalne vježbe tijekom kojih ih konstantno nadziru liječnici i psiholozi. Samo najjači prolaze.

6. Od svih protuterorističkih elitnih postrojbi u svijetu, malo koja se može usporediti s s francuskim GIGN-om (National Gendarmerie Intervention Group). Oni broje 200 pripadnika i vježbaju isključivo za djelovanje u talačkim krizama. Od svog osnutka 1973. godine, GIGN tvrdi da su oslobodili više od 600 osoba iz ruku terorista i otmičara.

U Francuskoj je zakonom zabranjeno objaviti lica pripadnika GIGN-a.

Jedna od njihovih najneobičnijih intervencija bila je zauzimanje Velike džamije u Meki 1979. godine. Zbog zabrane ulaska nemuslimanima u taj sveti grad, tim od trojice pripadnika GIGN-a privremeno su se obratili na islam kako bi mogli pomoći saudijskoj vojsci u zauzimanju džamije od terorista.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju