Gradić Salisbury
Gradić Salisbury Foto: Profimedia

Grad Salisbury, poznatiji po nedavnom napadu nervnim plinom novičok na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer, proglašen je u nedjelju najboljim mjestom za život u Velikoj Britaniji.


Titulu je tom gradu dodijelio Sunday Times, jer je "stvarnim kolektivnim duhom" odgovorio na napad nervnim plinom na Sergeja Skripalla i njegovu kćer Juliju u ožujku 2018. godine.

Vezani članci Joe Biden Biden i Putin postigli dogovor: Produljit će postojeći sporazum o ograničenju nuklearnog oružja za pet godina Prosvjed za Alekseja Navaljnog EU traži oslobađanje Navaljnoga i osuđuje nasilje protiv demonstranata

"Salisbury je pokazao stvarni kolektivni duh u suočavanju s kemijskim napadom koji je taj gradić doveo na svjetske naslovnice zbog pogrešnih razloga", poručila je urednica Sunday Timesa, Helen Davies.

"I dalje postoje dijelovi grada gdje se nastavlja čišćenje no to što su stanovnici nakon svega izašli još jači znak je vrlo posebne zajednice", dodala je Davies.

Davies je rekla kako su na prvo mjesto stavili taj grad i zbog njegove blizine obalnom području, selima i Londonu, kao i zbog njegovih snažnih obrazovnih i kulturnih institucija.

Skripalji su preživjeli napad, no u lipnju stanovnica grada Dawn Sturgess preminula je nakon što joj je njezin partner Charlie Rowley dao odbačenu bočicu parfema u kojoj je bio nervni otrov.

Rowley i dalje pati od zdravstvenih problema povezanih s trovanjem.

Britanija je optužila dvojicu agenata ruske vojne obavještajne agencije GRU za trovanje. Moskva te optužbe odbacuje. (Hina)