Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najava gradnje križa iznad Sarajeva podijelila javnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava gradnje križa iznad Sarajeva, koji bi podsjećao na Srbe stradale na tom području tijekom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, oštro je podijelila javnost u BiH, a za 6. travnja, dan kada je Sarajevo oslobođeno u drugom svjetskom ratu, najavljeni su mirni prosvjedi kako bi se zaustavila provedba tog projekta.

Prosvjede je ovog tjedna najavila izvanparlamentarna Socijaldemokratska unija (SDU), uz ocjenu kako je najava gradnje križa na brdu Zlatište kušnja za sve domoljube Bosne i Hercegovine, a posebice za građane Sarajeva.

Pročitajte i ovo Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Oluja i poplave Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom" Ubojstvo u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag

Povodom najave gradnje križa na padinama Trebevića jučer su se sastali gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović, na čijem bi teritoriju on trebao biti podignut. Kezunović je istaknuo kako do sada u vezi s gradnjom bilo kakvog spomenika nitko nije službeno kontakrirao vlasti Istočnog Sarajeva.

Zajednički su ocijenili kako takav projekt nema nikakvoga smisla te da može samo doprinijeti novim podjelama. "Zajedno osuđujemo neodgovorne postupke u vezi sa samovoljnim postavljanjem nekih temelja za spomenike o kojima nitko u Istočnom Sarajevu nije informiran", izjavio je Kezunović upozoravajući kako se neodgovornim izjavama u vezi s ovim projektom samo pojačavaju napetosti.

Križ na padinama Trebevića planiraju graditi udruge koje okupljaju članove obitelji poginulih i nestalih Srba s područja Sarajeva tvrdeći kako je riječ o više od pet tisuća stradalih.

Predsjednik udruge SPONA Branislav Dukić ranije je najavio kako će gradnja križa, visokog 26 metara i raspona 18 metara, početi već u travnju. On bi bio građen od betona s uklesanim imenima Srba za koje se tvrdi da su stradali u Sarajevu, a noću bi bio osvijetljen reflektorima.

Gradonačelnik Kezunović drži pak kako je u pitanju "rat spomenicima" te dodaje da u tome ne želi sudjelovati, a gradonačelnica Sarajeva Borovac ističe kako obilježja stradalima treba graditi na način prihvatljiv svima.

Predsjednik vlade Sarajevske županije Samir Silajdžić upozorio je i na to kako bi gradnja križa mogla dovesti do brojnih neželjenih reakcija. "Ako ne damo prave odgovore na ovo vrlo osjetljivo pitanje, može doći do eskalacije nezadovoljstva", upozorio je Silajdžić.

Protivljenje gradnji križa na Zlatištu iskazali su iz iz Srpskog građanskog vijeća BiH (SGV), nevladine udruge koja okuplja uglavnom Srbe s područja Federacije BiH. Predsjednik sarajevske županijske organizacije SGV Miladin Vidaković kazao je kako je zamisao o gradnji križa na Zlatištu, koji bi dominirao nad Sarajevom, "provokativna, prosta i primitivna" te da žele pružiti otpor nečemu što smatraju "krajnjom provokacijom".

Najviši politički dužnosnici u BiH također su se uključili u raspravu o gradnji križa iznad Sarajeva.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić taj je prijedlog također ocijenio kao provokaciju te je izrazio očekivanje kako će Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak reagirati baš kako je to Ured Visokog predstavnika (OHR) učinio kada je zabranio imenovanje zračne luke u Sarajevu po Aliji Izetbegoviću.

Lajčakovo osobno stajalište također je bilo da bi bilo krajnje neprimjereno graditi križ iznad Sarajeva.

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik podržao je pak planove za gradnju spomenika Srbima stradalim na području Sarajeva, iako je pozvao da se to učini na primjeren način.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene