Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 11 sati i 2 minute po mjesnom vremenu, u vrijeme kada je bačena druga atomska bomba u povijesti, oglasila su se zvona u tom gradu na zapadu Japana.


Japanski grad Nagasaki u petak je obilježio 68 godina otkada je na njega bačena atomska bomba koja je usmrtila 70.000 ljudi.

Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u Nagasakiju među kojima preživjeli, dužnosnici i strana izaslanstva koji su minutom šutnje odali počast žrtvama.

Ceremoniji je nazočio i japanski premijer Shinzo Abe, a gradonačelnik Tomihisa Taue kritizirao je vladu što je u travnju na međunarodnom skupu o razoružanju odbila potpisati izjavu kojom bi bezuvjetno odbacila korištenje nuklearnog oružja.

Vezani članci Slika nije dostupna 72 godine od Hirošime: Noćne more o nuklearnom ratu i danas traju Slika nije dostupna Preživjela je "jutro tamno poput noći" i život posvetila samo jednom cilju

>> Od nuklearnog napada na Hirošimu prošlo je 68 godina...

Dodao je da je Japan, kao jedina zemlja koja je u svojoj povijesti bila bombardirana atomskim oružjem, propustio preuzeti vodstvo u svijetu u cilju potpune eliminacije nuklearnog oružja. Također je pozvao SAD i Rusiju da smanje svoj nuklearni arsenal.

Napadi na Hirošimu i Nagasaki su ubrzali kapitulaciju Japana i okončanje Drugog svjetskog rata 15. kolovoza 1945.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook