Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna zatvorenica

Tko je Nadija Šavčenko? Za jedne heroina, za druge 'stroj za ubijanje u suknji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ona je najkontroverzniji zatvorenik u ratu u istočnoj Ukrajini. Za jedne ubojica, za druge žena koja je pisala vojnu povijest.

Nadija Šavčenko, 34-godišnja ukrajinska pilotkinja i veteranka iračkog rata, optužena da je sudjelovala u ubojstvo dvojice ruskih novinara u istočnoj Ukrajini, pojavila se danas na sudu u Moskvi.

Šavčenko je sigurno najkontroverzniji zatvorenik kad je riječ o ratu u Ukrajini. Riječ je o ženi koja je pisala povijest kao prva žena koja je završila ukrajinsku prestižnu vojnu školu za obuku u zrakoplovstvu u Kharkivu. Ima status nacionalne heroine i simbolizira otpor ruskoj agresiji na Ukrajinu. Dobila i najveću državnu počast – Heroj Ukrajine.

U Rusiji je, s druge strane, zovu 'đavoljom kćeri' i 'strojem za ubijanje u suknji'. Ruska vlada odbila ju je izručiti u okviru razmjena ratnih zarobljenika i tvrde kako je ona – ubojica.

Ruski novinari ubijeni su u napadu minobacačima u lipnju 2014. godine, a prema optužnici, Šavčenko je, kao izučeni navigator helikoptera, osigurala da napadači dobiju točne koordinate mjesta gdje su bili i novinari.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke

U sukobima u istočnoj Ukrajini troje mrtvih, pogođena bolnica

Međutim, njezini su odvjetnici tvrde da ima alibi jer je u vrijeme napada već bila zarobljenik proruskih pobunjenika.

Šavčenko je prije rata radila kao pilot borbenih helikoptera Mi-24 no kada su počeli sukobi u Ukrajini prijavila se u jedinicu dobrovoljaca Aidar bataljun. Borila se u pješaštvu kada su je proruske snage zarobile 17. lipnja prošle godine. Tri tjedna kasnije završila je u zatvoru u Rusiji.

Optužena je da je sudjelovala u ubojstvu Antona Vološina i Igora Korneljuka, novinara koji su radili za rusku državnu televiziju VGTRK. Ubijeni su dok su izvještavali o bitki tijekom koje je uhićena i Šavčenko. Ona i njezini odvjetnici tvrde kako je njezin mobitel dokaz da nije bila niti blizu novinara te da je bila zarobljena prije nego što su ubijeni.

Rusi tvrde kako je svojevoljno prešla granicu te da je uhićena već na ruskom teritoriju dok ona tvrdi da su je ruski agenti prevezli preko granice protiv njezine volje.

Ukoliko bude osuđena, mogla bi dobiti i 25 godina zatvora, piše Telegraph.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene