Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pisao papi Benedikt XVI.

Nadbiskup upozorio na korupciju u Vatikanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Monsignor Carlo Maria Vigani, koji je do kraja 2011. bio glavni tajnik Vatikana, upozorio je u nekoliko pisama Benedikta XVI. na korupciju i prijevare u administraciji Svete Stolice, izvijestili su u srijedu talijanski mediji.

Papa je u listopadu imenovao monsignora Vigana apostolskim nuncijem (veleposlanikom) u Sjedinjenim Državama. Ta zamjena je već protumačena kao moguće nepovjerenje za tog talijanskog visokog crkvenog dužnosnika, cijenjenog po strogosti u upravi Vatikana.

Dnevni listovi Corriere della Sera i Libero su objavili dijelove pisama koje je Vigano uputio Benediktu XVI.  U njima iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao po dolasku i ocijenio svoj premještaj u Washington kao presudu i kaznu. Moj premještaj izaziva zbunjenost i malodušnost onih koji su vjerovali u moguće ispravljanje brojnih korupcija i malverzacija, objasnio je Vigano Papi u pismu prošlog ožujka.

On je uputio primjedbe i svojim prethodnicima, ali i talijanskim bankarima među kojima i Ettoreu Gottiju Tedeschiju, predsjedniku Uprave vatikanske banke, jer su vodili računa o vlastitim, a ne interesima Vatikana. Vigano je ukazao i na skupu upravu tehničkih službi, posebice da su radovi uvijek povjeravani istim tvrtkama, za dvostruko više tarife od onih prema kojima se radovi izvode izvan Vatikana. (Hina)

Pročitajte i ovo Knjiga žalosti za papu Benedikta XVI. - 1 U Zagrebu Milanović se upisao u knjigu žalosti povodom smrti pape Benedikta XVI.: Uputio sućut papi Franji Slika nije dostupna Žrtve nepravde 'ONI NISU KRIVI ZA LOŠE GOSPODARSTVO I KORUPCIJU' Papa: Prestanite migrante tretirati kao robu!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene