Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nad Atlantikom nastala bertha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi uragan nad Atlantskim oceanom u olujnoj sezoni 2008. stvorio se u ponedjeljak stotinama kilometara daleko od Sjedinjenih Država, objavio je američki nacionalni centar za uragane.

Taj centar sa sjedištem u Miamiju objavio je kako je tropska oluja Bertha prerasla u prvi uragan, ali je još prerano za procjenu hoće li ugroziti kopno.

Pročitajte i ovo Uragan Otis Stiže Otis Poznato turističko središte na udaru apokaliptičnog uragana: Proglašena ekstremna opasnost, snaga vjetra doseže 250 kilometara na sat Uragan poharao Floridu - 1 Opasnost još nije prošla VIDEO/FOTO Uragan Idalia poharao Floridu: Val od gotovo 5 metara potopio naselje, stotine tisuća ljudi bez struje

Oko 11 ujutro po srednjoeuropskom vremenu uragan Bertha bio je 1365 kilometara istočno od sjevernih Leewardovih otoka u Karibima i kretao se u smjeru zapada-sjeverozapada brzinom od 28 kilometara na sat.

Olujni vjetrovi dosežu brzinu od 120 kilometara na sat, što je granica na kojoj se tropska oluja počinje smatrati uraganom. Nacionalni je centar objavio da će uragan idućih dana ojačati.

Prva oluja koja je ove godine dobila ime bio je Arthur, a on je nastao nad Atlantikom 31. svibnja, dan prije službenoga početka olujne sezone, a pogodio je poluotok Jukatan, piše Associated Press.

Energetska tržišta pozorno prate atlantske oluje još od razornih uragana u sezoni 2004. i 2005. kad su stradale naftne platforme i cjevovodi u Meksičkome zaljevu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene